Skip to main content

 

Bár számos  kutatás igazolni látta már, mely szakmákban a legboldogabbak a munkavállalók, most készült a sorban egy új is - írja a Pénzcentrum.

A boldogság alapja, avagy a kulcsa a motiváció Barry Schwartz pszichológus szerint, vagyis azok az alkalmazottak boldogok, akik elkötelezettek a munkájuk iránt, szeretik azt. 

(Csak hogy össze lehessen hasonlítani, más felmérés milyen eredménnyel zárult, utalunk korábbi cikkünkre, mely nem három, hanem tíz szakmát sorol fel: )

hirdetés

Az a munkavállaló, aki tehát elkötelezett a szakmája iránt, jobban is végzi a munkáját, véli Schwartz. Ráadásul megvan ezeknél az embereknél az igény arra is, hogy egyre jobban és jobban helyt álljanak naponta a munka frontján, például önállóan végezzenek el egyes feladatokat. A probléma csak az, hogy az alkalmazottak többsége nem szereti, hanem utálja a munkáját, így érteleszerűen nem is boldog, fűzi mindehhez hozzá a pszichológus.

Ezen kritériumok alapján bármely szakma bármely munkavállalója lehet boldog, - gondolhatnánk -, Schwartz mégis azt állítja kutatásai alapján, hogy 3 szakma emelhető ki a többi közül, melyek munkavállalói a legboldogabbak. Ezek a következők, és e helyt idézzük a Pénzcentrum cikkét:

Kórházi gondnok

Különböző interjúk során kiderült, hogy sok kórházi gondnok nem csupán a szigorúan vett feladatát végzi el. Azaz nem pusztán azért felel, hogy az adott szervezet működőképes legyen: javíttat, megrendeli a hiányzó felszereléseket, vagy hasonló háttérfeladatokat lát el. Hanem sok esetben úgy fogják fel a munkájukat, minthogy mindent meg kell tenni a betegek és hozzátartozóik boldogsága és kényelme érdekében. Azaz hiába nem szerepel a munkaköri leírásban, hogy segíteni kellene a kórházba betérő embereknek eligazodni, vagy hogy ő felel az ő boldogságukért, mégis sokan ennek élnek, amikor ezt a munkát végzik.

A könyvet ma akciósan, ide kattintva lehet megvenni. Egyet fizet, Kettőt kap!

Szőnyegkészítő

Az egyik legnagyobb szőnyeggyár vezérigazgatója körülbelül 20 évvel ezelőtt rádöbbent, hogy a gyára mérhetetlenül sok káros anyagot szabadít rá a környezetre. Bár elkötelezett volt termékei minősége iránt, mégis arra kezdett elsődlegesen koncentrálni, hogyan alakíthatná úgy át teljesen az előállítást, hogy az környezetkímélő legyen. 2013-ra felezte az energiaszükségletét, átállt megújuló energiaforrások használatára és tizedelte a hulladék felhalmozást. Bár maga az átállás nem volt túl jövedelmező eleinte, a gyárban dolgozók annyira motiváltak lettek a közös jó cél miatt, hogy elkezdtek keményebben és jobban dolgozni. Ezt látva a vezetőség nagyobb felelősséget és önállóságot adott munkásainak, és az egész kezdeményezés hosszú távon kifizetődővé vált.

Fodrász

Egy jó fodrász ügyes kezű, jól használja az ollót, vigyáz az ügyfél hajára, és ért ahhoz, mi áll jól és mi nem. Ugyanakkor egy kicsit lélekbúvár is: érti, miért kell az új frizura, le tudja beszélni egy nagyon rossz döntésről a vendéget, és meghallgatja minden gondját és búját, ha épp arra van szükség. Közben pedig magabiztossá teszi azt, aki beül a székébe. Érzékenynek és kommunikatívnak, nyitottnak kell lennie az emberekre. Munkája során számos ember életét megváltoztatja. Ettől pedig csak még elkötelezettebben és lelkesebben végzi a feladatait.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5