Skip to main content

 

A tudomány és a humoristák régóta visszatérő témája, vajon van-e különbség a nők és a férfiak agya között.

Egy új tanulmány azt mutatja, hogy csak minimális különbség fedezhető fel a kettő között.

hirdetés

A Rosalind Franklin Egyetemen végzett kutatást Lise Elliot vezette. A vizsgálat nők és férfiak hippokampusza az összehasonlítás során ugyanakkora volt. Az összevetéshez több mint 6000 MRI-vel készített felvételt vizsgáltak át, de jelentős különbségeket nem észleltek.

A nemek agyi különbségei ellenállhatatlan témát nyújtanak mindenkinek, akik a nők és a férfiak közti különbségekre kíváncsiak. Ezek néha nagy port kavarnak. Mi több adatforrásból dolgozhattunk, és hatalmas minta alapján vethettük össze a hímek és nőstények közti különbségeket. Úgy találtuk, hogy ezek a különbségek gyakran triviálisak, vagy nem is léteznek. – mondta Eliot.

A hippokampusz felel az agyban a rövid és hosszú távú emlékek tárolásáért, illetve összeköti az érzelmeket és az érzékszerveket. Korábban sokan hitték, hogy a nők agyában a hippokampusz sokkal nagyobb; ezzel magyarázták, hogy a nők miért tudják jobban kifejezni az érzelmeiket, és miért jobb a verbális memóriájuk, mint a férfiaknak.

A tanulmányban más kutatásokat is megemlítettek, amik a két nem agya közti különbségeket vizsgálták. A corpus calosumról – az az idegcsoportról, ami a két agyféltekét köti össze – korábban azt hitték, hogy teljesen más módon dolgozzák fel a beszédet. Eliot szerint a mostani nagyarányú metaelemzés viszont nem talált erre utaló bizonyítékot.

Sokan azt hiszik, hogy van férfi és női agy. De ha a legnépszerűbb tanulmányok mögé nézel – ha az összes adatot vizsgálod –, gyakran ráébredhetsz, hogy ezek a különbségek elenyészők.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció

 

TOP 5