Skip to main content

 

A brit közegészségügyi hivatal, az NHS arra figyelmeztet, hogy egyre inkább terjedőben van az úgynevezett chemszex. Nagyon veszélyes.

Ez olyan, hosszú ideig, akár napokig tartó, rendszerint csoportos szexuális együttlétet jelent, amelyben a partnerek különböző stimuláns drogokat használnak. Új őrület van terjedőben Nagy-Britanniában: a napokig tartó, ajzószerekkel felturbózott szexuális együttlétek.

hirdetés

A szakértők azonban arra figyelmeztetnek, hogy az új trend következtében megnőhet a HIV- és hepatitis-fertőzöttek száma. A jelenségnek angol nyelvterületen már neve is van, chemsex-nek keresztelték, ami a chemical 'kémiai anyag' és a sex szavak összevonásából keletkezett.

Londonban bizonyos klinikák betegeinek 60 százaléka érintett ilyen együttlétekben. A chemszexben leggyakrabban használt drogok a mefedron, a GHB (a "Gina"), a GBL, és a kristálymet (metamfetamin). Ezek a szerek stimulánsok: növelik a pulzust, a vérnyomást és a szexuális vágyat. Ezzel együtt eufóriát okoznak, illetve a szexuális késztetések azonnali kiélését.

Egy-egy ilyen, akár 72 órán át tartó szexuális kaland alkalmával egy embernek átlagosan öt különböző partnere van. Ez pedig nagyban megnöveli a szexuális úton terjedő fertőzések elterjedésének az esélyét, ugyanis az ilyen összejöveteleken normának számít a védekezés elhagyása.

A chemszex-együttlétek alkalmával az emberek több napon át nem esznek, alig isznak, nem alszanak, drogokat fogyasztanak és szeretkeznek. Ez összességében rossz hatással van az egészségre, valamint megnöveli a különböző szexuális úton terjedő betegségek terjedésének a valószínűségét. Tovább növeli a rizikót az is, hogy egy-egy meggondolatlan együttlét után a páciensek nem kerülnek időben orvoshoz - sem fertőzés (pl. HIV), sem pedig egy esetleges nem várt terhesség esetén.

Másik veszélyforrás, hogy a pszichoaktív szerek a mentális egészséget is alááshatják. A chemszexnek nem várt pszichés mellékhatásai is lehetnek: pszichózis, szorongás, öngyilkossági hajlam, pánikrohamok. A függőség kialakulása szintén egy rizikófaktor; a szerhasználat esetében mindig veszélyt jelent a túladagolás.

Sokan úgy gondolták eddig, hogy az ilyenfajta drogos szexuális orgiák elsősorban az azonos nemű partnerek között jellemzőek. Egy újabb felmérés adatai azonban azt mutatják, hogy a heteroszexuális emberek ugyanúgy részt szoktak venni ilyen együttlétekben. A chemszex ugyanakkor a droghasználat egy új módja is - figyelmeztetnek a szakértők. 

Forrás: The Telegraph 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció 

TOP 5