Skip to main content

 

Minél kövérebb valaki, a test annál nagyobb mennyiségben termel egy fehérjét, amely gátolja a zsírégetési képességet, állítja egy új tanulmány. Az eredmények hatással lehetnek az elhízás és más anyagcsere-betegségek kezelésére.

A testben található legtöbb zsírsejt feladata a plusz energia tárolása, és annak felszabadítása, ha szükség van rá. A zsírsejtek néhány típusának (ezek az úgynevezett barna adipociták) azonban az elsődleges feladata a termogenezis nevű folyamatban való részvétel, ami a bennünket melegen tartó hőt állítja elő.

hirdetés

Kevésbé híznak az egerek

A Cambridge-i Egyetem és a japán Toho Egyetem nemzetközi kutatócsoportja azonban most felfedezett egy olyan fehérjét (sLR11) a testben, amely gátolja ezt a folyamatot. Az eredményeket a Nature Communication folyóiratban tették közzé.

A kutatók azt vizsgálták, hogy miért jóval ellenállóbbak a súlygyarapodással szemben azok az egerek, amelyekből

hiányzik az említett fehérje termeléséhez szükséges gén.

Minden egér – és az ember is – kissé növeli az anyagcsererátáját, amikor alacsonyabb kalóriájú diétáról magasabb kalóriájú étrendre vált, de azok az egerek, amelyekből hiányzik ez a gén, jóval nagyobb növekedést mutatnak, ami azt jelenti, hogy gyorsabban képes elégetni a kalóriát.

Egy fehérje gátolja a zsírlebontást

A további vizsgálatok feltárták, hogy ezekben az egerekben a normálisan a barna zsírszövettel kapcsolatban álló gének aktívabbak voltak a fehér zsírszövetben (amely normálisan zsírt raktároz az energia felszabadításhoz). Ezzel a megfigyeléssel összhangban az egerek maguk valóban több hőt termeltek és megnövekedett az energiafelhasználásuk, különösen a magas zsírtartalmú étrendet követően.

A kutatók képesek voltak kimutatni, hogy az

sLR11 specifikus receptorokhoz kötődik a zsírsejtekben

– ugyanúgy, ahogy a kulcs illik a zárba – azért, hogy gátolja a hőtermelés (termogenezis) aktiválásának képességét. Ennek következtében az sLR11 jelzésként működik, ami fokozza a zsír energia célú raktározását és megakadályozza a fokozott energiaveszteséget a korlátlan termogenezis által.

A fehér zsírszövet termeli a maga megvédésére

Amikor a kutatók emberben vizsgálták az sLR11 fehérje szintjét, azt tapasztalták, hogy a vérben keringő fehérje mennyisége korrelációban áll teljes zsírtömeggel. Más szóval, minél magasabb a fehérjeszint, annál magasabb a teljes zsírtömeg.

Ráadásul amikor az elhízott betegek súlycsökkentő műtéten estek át, a műtét utáni súlycsökkenés mértéke egyenesen arányban állt a bennük keringő sLR11 szintjének csökkenésével, ami arra utal, hogy az sLR11 fehérjét a zsírsejtek termelik.

Cikkükben a szerzők azt sugallják, hogy az sLR11 segít a zsírsejteknek abban, hogy ne égessenek el túl sok zsírt a nagy evéseket vagy rövid ideig tartó hőmérsékletcsökkenések okozta kiugró mértékű anyagcserejelzéseket követően.

Más molekulák serkentik a hőtermelést

Az elhízás, a diabétesz és más társult kórképek, például a szívbetegség kezelésében egyre nagyobb érdeklődés fordul az olyan gyógyszerek kifejlesztése irányába, amelyek a termogenezist célozzák meg. Ennek oka, hogy

viszonylag biztonságos módon kínál lehetőséget a felesleges zsírtól való megszabadulásra.

Már egy sor olyan molekulát azonosítottak, amelyek képesek fokozni a termogenezist és/vagy növelni a termogenezisre képes zsírsejtek számát. Eddig azonban nagyon kevés olyan molekuláról tudnak, amelyek csökkentik a termogenezist.

A mostani tanulmány azért is jelentős, mert fényt derít az egyik olyan mechanizmusra, amelyet a szervezet alkalmaz a tárolt energia megtartására, ahol az

sLR11 szintje egyenes arányban növekszik a tárolt zsír mennyiségével,

és a fehérje működése megakadályozza, hogy ez a zsír „elpazarolódjék” a termogenezisre.

„A felfedezésünk segíthet annak megmagyarázásában, hogy a túlsúlyos személyek miért találják hihetetlenül nehéznek, hogy megszabaduljanak néhány kilótól” – mondta dr. Andrew Whittle, a cikk egyik szerzője.

„A bennük tárolt zsír aktívan ellenáll azon erőfeszítéseiknek, hogy molekuláris szinten elégessék azt.”

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Thinkstock

TOP 5