Skip to main content

 

A Német Kereszténydemokrata Néppárt (CDU) elnöksége olyan kompromisszumos megoldást terjeszt a párt mai kongresszusa elé, amely szerint nem határoznak meg felső korlátot a befogadható menekültek számáról, de érezhetően csökkenteni fogják a migránsok számát, az ország ugyanis hamarosan nem lesz képes több embert ellátni, értesült az egyik német közszolgálati televízió, az ARD. Ez egyelőre azt jelzi, a német kormánypárt hallgat saját belső ellenzékére, amely elégedetlen a Merkel által eddig képviselt, nyitott menekültpolitikával.

Az ARD szerint a párttagságnak majd a következő szövegrészről kell szavaznia Karlsruhéban: "Arról döntöttünk, hogy a menedékkérők és menekültek beáramlását hatékony intézkedésekkel érzékelhetően csökkentjük. Ha ugyanis a mostani beáramlás tartós marad, az hosszú távra túlterheli az államot és a társadalmat még egy olyan országban is, mint Németország".

hirdetés

Jens Spahn, a német pénzügyminisztérium államtitkára, a CDU elnökségi tagja azt mondta: a CDU érzékelte, hogy az emberek helyben ezt a problémát tartják a legfontosabbnak, azért most világos jelzést adnak, hogy változtatni akarnak az eddigi menekültpolitikán.

Németországba jelenleg is naponta több ezer menekült érkezik. A 80 millió lakosú országba érkezők száma idén már elérte az egymilliót (!).

Az egyelőre nem világos, hogyan akarják csökkenteni a menekültek számát. Az tudható, hogy a német hatóságok egyrészt igyekeznek felgyorsítani menedékstátuszra nem jogosult emberek kiutasítását. Thomas de Maiziere német belügyminiszter vasárnap a Welt am Sonntagnak azt mondta: nem lehetetlen, hogy a német hatóságok a jövőben megtagadják a belépést menekültektől az ország határán.

Mint korábban megírtuk: döntő jelentőségű volt az a kérdés, hogy meghatároznak-e felső korlátot a Németország által befogadható menekültek számáról. Ha igen, az egyértelműen Merkel eddigi menekültpolitikájának elutasítása lett volna és súlyos politikai veszteséget jelentett volna a német kancellárnak.

A felső létszámhatárt Merkel saját kormányfői hitelessége védelmében utasítja el. A kancellár szerint hiába határoznának meg egy létszámkorlátot, ha ezt nem tudják betartani. Merkel szerint a határok lezárása sem megoldás. A nagy menekülthullámokon csak nemzetközi együttműködéssel lehet úrrá lenni, ezért a menekültügyi rendszer reformjáról szóló nemzeti intézkedések mellett az uniós külső határok ellenőrzésére kell összpontosítani.

A holnap kezdődő CDU-kongresszusra készült előterjesztés tervezetébe ezért a felső létszámkorlát kérdése nem került be. A CDU ifjúsági szervezete, a Junge Union azonban a téma napirendre vételét követelte. Paul Ziemiak, a Junge Union elnöke szombaton azt mondta: csak akkor vonják vissza az ezzel kapcsolatos előterjesztésüket, ha a párt elnöksége vasárnap egyértelmű jelzést ad, hogy valamilyen módon korlátozni akarja a menekültek beáramlását Németországba. A vasárnapi döntés után a Junge Union bejelentette: visszavonta az előterjesztését.

A német lapok szerint bár a hétfői és keddi CDU-kongresszuson nem tartanak tisztújítást, a küldöttek közvetve így is állást foglalnak Merkel eddigi menekültpolitikájáról.

A háttérben közben már megindult a latolgatás, ki léphetne a meggyengült Merkel helyébe. A lehetséges jelöltek között érdekes módon több nő is van. Christine von de Leyen védelmi miniszter mellett most a leggyakrabban Julia Klöckner, Rajna-vidéki politikust emlegetik. Ő már akkor a menekültekkel kapcsolatos problémákra hívta fel a figyelmet, amikor a közvélemény még szabályosan ünnepelte az országba tömegével érkező közel-keleti migránsokat.

A 42 éves politikusnő már szeptember végén felvetette, hogy a muszlim férfiakkal gondok lehetnek a munkaerőpiacon és a beilleszkedés terén is: nem mindegyikük ismeri el ugyanis egyenrangúnak a nőket, nem is beszélve a női főnökökről, sokan nem toleránsak a mássággal vagy a valláskritikával szemben, és a demokrácia alapértékei sem elfogadhatóak mindegyikük számára. Klöckner már akkor felvetette, hogy kanadai mintára a befogadott menekültekkel kössenek szerződést a jogokról és a kötelezettségekről. Az integráció ugyanis nem egyirányú utca. Ha valaki nem tartja be a német alkotmányt és a törvényeket, attól lehessen megvonni bizonyos szociális juttatásokat.

Ezt a javaslatát most Klöckner is előterjeszti a CDU-kongresszuson. A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint így úgy tud kritikát gyakorolni Merkel nyitott menekültpolitikájával szemben, hogy a kancellárral nem kell személyesen szembe kerülnie.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

Kép: Facebook

TOP 5