Skip to main content

 

A mobiltelefonok sugárzása károsíthatja a férfiak nemzőképességét – írja az MTI.

Aki naponta egy óránál többet beszél a készüléken, annak kétszer nagyobb eséllyel csökken a terméketlenség szintjére a spermaszáma.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

Az összefüggést a haifai Carmel Egészségügyi Központ és a haifai Műszaki Egyetem kutatói vizsgálták, eredményeiket a Reproductive BioMedicine online szaklapban tették közzé.

A nyugati országokban élő férfiak spermájának minősége folyamatosan romlik, jelenleg a becslések szerint a párok termékenységi gondjai 40 százalékban írhatók a rossz spermaminőség számlájára. A kutatás szerint ebben szerepet játszik a mobilhasználat is:

  • Azoknál, akik az ágyéktól fél méteren belül hordták telefonjukat, olyan szintre csökkenhetett a spermiumszám, ami már meddőséghez vezethet. A telefonjukat egész nap a nadrágzsebükben hordó férfiak 47 százalékánál a spermiumok koncentrációja olyan alacsony volt, amilyen a férfi lakosságnak csak 11 százalékánál fordul elő.
  • Azok esetében, akik naponta több mint egy órát beszéltek a készüléken vagy akkor telefonáltak, amikor a mobil éppen töltőn volt, kétszeresére nőtt az alacsony spermiumszám kockázata.

Az eredmények fényében azt javasoljuk, csökkentsék a hívások időtartamát, ne aludjanak a telefon közelében, kerüljék a beszélgetést az éppen töltődő készüléken, a töltés idejére kapcsolják inkább ki. Amikor csak lehet, használják a fejhallgatót

– mondta a kutatást vezető Ariel Zilberlicht egy tévéadásban.

A kutatók szerint nagyobb létszámú vizsgálatokra lenne szükség, hogy a mobiltelefonok sugárzása és a férfiak terméketlensége közötti összefüggést egyértelműen bizonyíthassák.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás

A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5