Skip to main content

 

Manapság még mindig nehéz ideális csomagot találni a nagy mobilszolgáltatóknál, hisz az átlagember pénztárcájához mérten sok esetben drágák azok a havidíjas csomagok, melyek olcsó percdíjakra jogosítanak.

A Skype és a Viber ugyan jó alternatíva, de vannak helyzetek, amikor az internet-kapcsolat hiánya vagy rossz minősége miatt nem lehet használni őket. Ezt a problémát vette észre az a néhány egyetemista is, aki pár éve hobbiból indította el az olcsómobilhivas.hu-t, majd később, a hobbiból egy sikeres vállalkozás is létrejött.

hirdetés

A kezdeti sikerről, egyben az idáig vezető rögös útról beszélgettem Kocsis Péterrel az Olcsomobilhivas.hu pénzügyi vezetőjével.

Beszélj bárkivel, bármikor, bárhonnan!

Mára az olcsomobilhivas.hu több, mint tízezer felhasználóval büszkélkedhet, ügyfélköre napról-napra bővül.

Hogyan indult a vállalkozás?

Még Budapesten jártunk egyetemre mind az öten, mikor jött a gondolat, hogy “okosan”, a lehető legköltséghatékonyabban kellene egymással telefonálnunk, hisz anno sok gondunk volt a mobilszolgáltatók egyetemistáknak egyáltalán nem megfelelő, meglehetősen drága tarifa-csomagjaival. Konkrétan egy hosszan tartó és így egy több ezer forintos hívás után alakult ki az elhatározás bennem, miszerint találnom kellene egy olyan megoldást, amely révén olcsóbban lehet majd telefonálni. Mivel másokat is érdekelt az ötlet, a kezdeményezés, kialakítottam egy olyan koncepciót, amire akár a későbbiekben, ha jók a teszteredmények, vállalkozás is építhető. Az érdeklődők közül pedig több barát is felajánlotta, hogy segít, amiben tud, így a baráti kör pár hónap alatt egy startup kezdeménnyé vált.

Ez érdekesen hangzik, közben azért végezni kellett az egyetemen is...

Valóban, be kellett fejeznünk az egyetemet 2011-ben, illetve munkát kellett találnunk, részben a célból is, hogy formálódó üzletünk finanszírozásához kezdőtőkét gyűjtsünk. Érdekes, hogy a fejlesztést és a telefonálás mögött álló technikai rendszer egyre jobb kialakítását szinte mindig egy adott probléma megoldása hívta életre. Még ma is emlékszem például arra az idős bácsira, aki véletlenül talált rá az akkor még nem igazán promotált, éppen hogy csak működő weboldalunkra, s mivel nagyon szeretett volna a Londonban tanuló unokájával olcsóbban és így hosszabban beszélni, felvetette a kérdést, hogy tudnánk ezt megoldani. Rövid időn belül megoldottuk a problémáját, így elviekben onnantól kezdve már nemcsak az idős úr, hanem bárki más is tudott olcsóbban Angliába telefonálni. Emlékszem, ez egy nagy löket volt a formálódó cég életében, ekkor döntöttük el ugyanis, hogy érdemben megfelelő szintre fejlesztve a vállalkozást kialakítjuk és véglegesítjük az ügyfelekre szabott szolgáltatásokat, illetve felosztjuk egymás közt, kinek mi lesz a feladata. Ennek értelmében Anna felelt az ügyfelekkel való kapcsolattartásért, Jázmin a marketing promóciókat intézte, Tibor fejlesztette a weboldalt, illetve technikai gond esetén is segített, Oszkár pedig vitte a céges ügyeket, míg én feleltem a pénzügyekért. Jelenleg tehát mindannyian főállás mellett csinaljuk az Olcsomobilhivas.hu-t, ennek ellenére reméljük, egy nap lesz annyi felhasználónk, hogy csak az Olcsomobilhivas.hu-val tudjunk főállásban foglalkozni. Egy kezdő vállalkozásnál ez nehéz, hisz minden startup cég életében a növekedésen van a hangsúly, de mi pozitivan tekintünk a jövőbe.

A növekedést segítheti a külföldön élő többszázezer magyar is?

A külföldön dolgozó magyaroknak, mivel sok esetben egyedül, távol a családjuktól élnek, mindennél fontosabb a kapcsolattartás. Tapasztalataink szerint többet is telefonálnak, mint egy átlagmagyar, amihez persze jól jön az olcsó percdíj. Sokan nem tudják, de itthonról akkor is hívhatók, ha éppen nincs internetelérésük. Általában olyanok használják a szolgáltatásunkat, akiknek - állandó jelleggel vagy időszakosan - külföldön dolgozik a párja, és csak ritkán látogat haza. Az elsők között vette igénybe a szolgáltatásunkat annak a kamionsöfőrnek a felesége például, aki bármely országban, bármikor elérte, elérheti az állandóan úton lévő férjét. Egyszóval adott esetben az azonnali hívás lehet a legjobb megoldás, hisz nem kell előre időpontot egyeztetni, mint például a Viber használata esetében, illetve nem kell megvárni, míg a gyermek bekapcsolja a számítógépet, mehet a hívás egyből. Sokszor előfordul, hogy a külföldön dolgozó honfitársunk találja meg a szolgáltatásunkat és fizet elő a nagymama nevében, akinek így kisebb szívfájdalom, hogy ritkábban láthatja a gyermekeit, unokáit, hisz rendszeresen hívhatja őket.

De sokan használják a szolgáltatásunkat csak Magyarországon belül is, hisz ha a percdíj jó, sokan élnek vele, főleg az idősebbek.

Hívd barátaidat külföldön, külföldről!

Érdekes, hogy egy adott probléma megoldása hívta életre a szolgáltatásotok kialakítását, fejlesztését. Ha röviden akarnád jellemezni, mit tud az olcsómobilhívás, milyen problémákat orvosol?

Nagyon sok ember stresszel telefonálás közben, hogy jaj de nagyon sokba fog ez kerülni. Mi azt szeretnénk, ha az emberek nyugodtan tudnának egymással beszélgetni, csak arra figyelve, amit a másik mond, nem azon gondolkodva, hány száz, esetleg hány ezer forintot telefonáltam már el. Csak említek néhány példát: magyar mobil 12, magyar vezetékes 3, Anglia 9, Németország 12, Ausztria 6 , Hollandia 9, USA 3 Ft/percdíjért hívható. Percdíjaink, úgy gondolom, magukért beszélnek.

Miben áll még a szolgáltatás előnye?

A számlázás másodperc alapú, nincs havidíj, a feltöltött egyenleg korlátlanul felhasználható. Az ügyfél 60, 300 vagy 500 perces csomagok közül választhat, a 300 vagy az 500 forintos feltöltésnél már jelentős kezdezmények is igénybe vehetők. Az 500-as csomagnál például másfél óra beszélgetés van ingyen, míg a 300-asnál csak fél. Vegyes a kép, van, aki folyamatosan csak a 60-as feltöltést használja, míg van, aki egy-két hét alatt lebeszéli az 500-as egyenlegét. Számításaink szerint, amit egyébként több ügyfelünk is visszaigazolt, a 60 perces tarifa használata esetén átlagosan 3000 forintot lehet megspórolni a nagy mobilszolgáltatókhoz képest. Ha azt vesszük alapul, hogy egy négytagú családban mindenki a mi tarifáinkat veszi igénybe, a megtakarítás már jelentős lehet. Illetve mi annyira bízunk a szolgáltatásunkban, hogy ha valaki meggondolja magát, akkor a le nem telefonált összeg 110 százalékát kapja tőlünk vissza. Vagyis semmmit sem veszíthet.

Ezek szerint olyan előfizetőtök is lehet, aki valamelyik nagy szolgáltatónál marad, közben mégis használja az olcsómobilhívást?

Természetesen. Legtöbb felhasználónk kombinálja az Olcsomobilhivas.hu-t a mobilszolgáltatók kártyás csomagjával, így a hívasfogadás ugyanúgy működik, mint korábban, hívásindításkor pedig a rendszerünket használja. Nem egy példát tudnék felhozni, hány család kezdte el használni kompletten a szolgáltatásunkat, később pedig egy-egy tagja akár le is vált a nagyokról. Az internet miatt azonban sokan maradnak a multiknál, ez természetes, hiszen mi internet szolgáltatást nem nyújtunk.

Gyakorlatilag csak regisztrálni kell az oldalatokon és a kapott jelszóval már használhatják is a szolgáltatást az ügyfelek?

Igen, gyakorlatilag csak telepíteni kell egy könnyen kezelhető alkalmazást, beváltani az ingyenes kupont és már lehet is telefonálni. A program bármelyik operációs rendszer (pl. IOS, Android, Windowsphone) használata esetén igénybe vehető, illetve Windows vagy Mac számítógépen is működik. Mindehhez még annyit tennék hozzá, hogy a szolgáltatás próbaképp ingyenesen is kipróbálható, ehhez egy, mint ahogy említettem az előbb, az oldalon lévő kupont kell igényelni. Az ingyenes használat közben mindenki megtapasztalhatja, neki megfelel-e az olcsómobilhívás, így aztán eldöntheti, marad-e a szolgáltatásnál, vagy sem. Nincs veszteni valója senkinek. Ha valaki elakad, ügyfélszolgálatunk, mely ide kattintva érhető el, segít neki. A regisztráció, avagy a kupon felhasználása az ingyenes kipróbáláshoz egyáltalán nem bonyolúlt, a többségnek segítség nélkül is megy. Még az idősebbeknek is, ha elakadnak valahol, akkor segítünk. Legidősebb felhasználónk különben 72 éves.

Mi a tapasztalat, maradnak a felhasználók, ha lebeszélték az ingyenes percdíjakat?

Igen, többségében igen, hisz az egyenlege nem vész el, akár 2 év múlva is “előveheti”, így sokan biztonsági tartalékként használják az olcsómobilhívást. Ráadásul, mint tudjuk, bankot vagy hivatalt nem lehet hívni szkájpon vagy viberen, az ügyintézésre ugyanakkor sok embernek szüksége van, ilyenkor jól jön az olcsó percdíj. Csak gondoljunk bele, nem mindegy, hogy 3 vagy 30 forintért hallgatja a bank hivásvárakoztató muzsikáját a felhasználó. Termeszetesen nem egyedüli a szolgáltatásunk, sok hazai és külföldi versenytársunk is van.

Ezek szerint lezárult egy korszak a cég életében, már csak hátra kell dőlni és szemmel tartani, hogy nő a felhasználók száma?

Azért nem ilyen egyszerű a helyzet. Megoldandó feladatok mindig adódnak, folyamatosan figyeljük a trendeket, és ha kell, változtatunk ott, ahol kell. Célunk mindig is az volt, és most is az, hogy segítsük az eberek közötti kapcsolattartást, amihez megfelelő, egyben olcsó szolgáltatást nyújtunk.

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Nyitókép: pixabay

TOP 5