Skip to main content

 

Jelentősen emelkedett a tavalyi év végén a brit állampolgárságért folyamodó, Nagy-Britanniában élő külföldi EU-polgárok száma a brit EU-tagság jövője körüli bizonytalanságok miatt. 39 százalékkal több magyar folyamodott állampolgárságért, mint korábban.

A brit belügyminisztérium a The Times kérésére állította össze az adatsort, amely szerint 2015 negyedik negyedévében 25 százalékkal több állampolgársági kérelmet nyújtottak be a brit hatóságokhoz a Nagy-Britanniába más EU-tagországokból áttelepült külföldiek, mint egy negyedévvel korábban.

hirdetés

A tavalyi utolsó három hónapban 5245 ilyen folyamodvány érkezett a harmadik negyedévben regisztrált 4179 beadvány után.

A kelet-európaiak lelkesebbek

A 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül 34 százalékkal többen, 2433-an kértek brit állampolgárságot 2015 utolsó három hónapjában.

Az állampolgárságért folyamodó magyarok száma csaknem 39 százalékkal 217-ről 303-ra, a lengyeleké 38 százalékkal 1145-ről 1590-re emelkedett.

A régiek is szeretnék

Hasonló folyamat figyelhető meg a régi EU-tagállamok esetében is: 23 százalékkal több német, 22 százalékkal több olasz és 17 százalékkal több francia folyamodott brit állampolgárságért, mint egy negyedévvel korábban.

A The Timesnak londoni jogi irodák szakértői elmondták: az állampolgársági tanácsadásért hozzájuk forduló külföldi EU-polgárokat elsősorban az aggasztja, mi lesz, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként Nagy-Britannia esetleg kilép az Európai Unióból.

A 65 milliós Nagy-Britanniában jelenleg 2,9 millió külföldi EU-állampolgár él. Ők akkor folyamodhatnak brit állampolgárságért, ha legalább hat éve folyamatosan és életvitelszerűen Nagy-Britanniában tartózkodnak, és leteszik a „Life in the UK” - Élet az Egyesült Királyságban - nevű vizsgát, amely a nagy-britanniai történelem és életforma sajátosságairól szerzett ismereteiket méri.

(A nyitóképet Romsics Balázs fotózta. A Facebook-on itt találhatjátok meg az Imm Photo-t, ha további képekre vagytok kíváncsiak vagy lájkolni szeretnétek Romsics Balázs oldalát, ugyanakkor a fotóművész munkái láthatók még az Instagramon vagy a Twitteren is.)

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Kép forrása

TOP 5