Skip to main content

 

A digitális csatornák és pénzügyi szolgáltatások fejlődésével csökken az igény a bankfiókokra, fenntartásuk egyre kevésbé éri meg a bankoknak, ezért idővel a legtöbbet be fogják zárni.

Egy felmérés szerint a gazdaságilag legaktívabb nemzedék, az Y generáció harmada már most szinte soha nem megy bankfiókba. A bankautomaták napjai is meg vannak számlálva.

hirdetés

A jövő elsődleges pénzügyi eszköze az okostelefon lesz, a digitális átállást azok a bankok tudják majd jól átvészelni, amelyek okostelefonra optimalizálják a szolgáltatásaikat. 

A közeljövőben a bankfiók fölöslegessé válik. A haláltusája nem lesz rövid, de idővel a pénzintézetek fiókjaik nagy részét be fogják zárni. A digitális csatornák fejlődnek, az ügyfelek egyre kevesebbszer használják a fiókokat, így a bankoknak nem éri majd meg fenntartani őket. Ez a legfontosabb következtetése a BI Intelligence piackutató felmérésének. 

A bankok ügyfelei alig használják a fiókokat

A piackutató az Egyesült Államokban az Y generáció 1500 olyan tagját kérdezte meg bankolási szokásairól, akik többet vagy kevesebbet szoktak bankfiókba járni. A felmérés eredménye az alábbi grafikonon látható: 

 

Az Y generáció az 1980-as évek eleje és az ezredforduló közt született embereket jelenti, vagyis azokat, akik 2016-ban a 16 és 36 év közti korcsoportba tartoznak. Az Egyesült Államokban ez a generáció adja a lakosság legnagyobb részét, 26 százalékát, és a foglalkoztatottak 34 százalékát, írja a Business Insider. 

Magyarországon a 2011-es népszámlálás adatai szerint szintén az Y generáció adja a népesség 26 százalékát. Ami a munkavállalókat illeti, Magyarországon az Y generáció súlya nagyobb, mint Amerikában: a 2011-es 3,7 millió foglalkoztatottból 1,9 millió, vagyis több mint 50 százalék ebbe a nemzedékbe tartozott. 

Egy szó, mint száz, az Y generáció szerepe meghatározó a gazdaságban, és meghatározó a pénzintézetek szempontjából, hiszen ez a nemzedék veszi igénybe legnagyobb részben a szolgáltatásaikat. 

Amennyiben tetszett a cikkünk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás - Fotó: Mudra László (Origo)

TOP 5