Skip to main content

 

Az elmúlt két évtized alatt alapjaiban változtak meg a munkavégzési szokásaink. Bármerre is járunk, a munka mindenhol körülvesz bennünket. Egyre inkább elszakadunk a hagyományos irodai munkakörnyezettől, és helyette a „mindig online” életmód kerül a középpontba.

A Leitz legújabb tanulmánya szerint ma már minden ötödik alkalmazott munkájának legalább felét irodáján kívül végzi, és ez a trend folyamatosan erősödik: az irodához láncolt dolgozót felváltja a mobil munkavállaló.

hirdetés
Álomalak online? Fittiam edzéstár!

A munka velünk, az iroda nálunk

A globalizált távmunka miatt egyre jellemzőbb a munkaidőn kívüli konferenciahívás, elterjedt az is, hogy szabadság alatt dolgozunk. A mobiltelefónia előtti korban egy otthonról dolgozó irodai alkalmazott akár egy teljes napon át elérhetetlen volt. Ma azonban egészen más a helyzet: internet vagy mobiltelefon nélkül már el sem tudjuk képzelni a napunkat, a munka heti hét napon, napi 24 órán át karnyújtásnyira van tőlünk. A munkakultúra átalakulásának, az informatika és a mobiltechnológia fejlődésének, a hordozható, egymással összekapcsolható eszközök megjelenésének, valamint a Wi-Fi terjedésének köszönhetően munkavégzésünk egyre inkább függetlenedik az irodától.

Hol dolgozunk ma?

Bár a munkaidő jelentős részét még mindig a központi irodában töltjük, egyre inkább úgy tűnik, hogy a munkavégzés decentralizálódik, így a felmérés. A kutatás négy csoportra osztja a munkavállalókat az irodai helyzetük alapján:

  • pillérek – leginkább az íróasztalhoz kötődnek (53 százalék),
  • vándorok – sokat mozognak az iroda közelében (27 százalék),
  • felfedezők – rendszeres utak az irodán kívül (11 százalék),
  • úttörők – alig teszik tiszteletüket az irodában (8 százalék).

A munka világában ezek az arányok gazdasági szektoronként, munkafunkciók szerint is különböznek, de makroszinten már azt láthatjuk, hogy

a munkaerő közel fele már nomád vagy félnomádmódon dolgozik.

Ez a trend pedig magával hozza az irodapiac átalakulását is.

A korábbi évekhez képest nemzetközi és hazai szinten is folyamatosan csökkent az egy munkavállalóra eső irodatér. Hamar elterjedtek a nyitott irodák, a fülkés elrendezésű, elkülönített, a személyes irodabokszok, amelyek a jelenlegi felmérések szerint éppen azt a célt nem tudják beteljesíteni, amire hivatottak lennének. Nem hatékonyabb ugyanis az így végzett munka. Ezzel szemben számos felmérés szerint közvetlenül összefüggésbe hozhatók a nagyobb stresszel és a magas vérnyomással.

Funkcionális helyett moduláris

A modern irodatervezők is érzékelik a hagyományos iroda hiányosságait. Egyre több cég szeretné úgy használni irodáját, hogy az minél inkább megfeleljen saját brandjének, identitásának. Megoldás lehet a zónarendszer, ebben a különböző térrészletek elrendezése, felszerelése, hangulata és karaktere különféle céloknak (étkezés, játék, testedzés) felel meg.

Ezzel párhuzamosan egyre több az olyan alternatív helyszín is, ahol üzleti tevékenységet lehet folytatni: kávézók, bérelhető irodák, coworking munkahelyek, autópálya-pihenők, szállodák vagy akár az otthonunk. Ezek a terek adott esetben már sokkal hatékonyabb munkavégzési lehetőségeket kínálnak, mint a hagyományos irodák. 

Saját feltételek

A jövő legtehetségesebb munkavállalói – akik feltehetőleg a legkeresettebbek is lesznek – saját feltételeik szerint akarnak majd dolgozni, és elsősorban az életstílusuknak megfelelő munkalehetőségeket keresnek.

Azaz megkerülhetetlen a rugalmas munkabeosztás, a távmunka, a korlátlan szabadidő és munkaszünet.

Számukra a munkahely által felkínált előnyök – az egészségügytől kezdve addig, hogy hol és milyen formában dolgozhatnak – legalább olyan fontosak lesznek, mint maga a jövedelem.

Ennek megfelelően a jövőben csak azok a cégek esélyesek az Y- és a Z-generáció legtehetségesebb munkavállalóiért folytatott versenyben, akik minél előbb megteremtik ezeket a feltételeket. Lehessen dolgozni az irodán kívül.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5