Skip to main content

 

Egyszerűbb megelőzni a pluszkilók felszedését, mint az ünnepi szezon után kínkeserves módon lefogyni, állítja egy nemzetközi kutatócsoport.

Ahány ország, annyi ünnep, de egyben általában megegyeznek: az ünnepi alkalom nemzedékek óta hagyományos és/vagy különleges étkek elfogyasztásával jár együtt, következésképp többnyire súlygyarapodást eredményez. De ennek nem kell szükségszerűen így lennie, mondja egy finn, amerikai és francia kutatókból álló szerzőtrió, köztük Brian Wansink táplálkozáspszichológus, a magyarul is megjelent Evés ész nélkül című könyv szerzője.

hirdetés

Októbertől mutat egyre többet a mérleg alattunk, és az év végére felszedett pluszkilókat átlagosan 5 hónapba telik leadni. A hízásért az ünnepek mellett a hidegebb időjárás is felelős lehet, hiszen emiatt megnő az energiadús ételek iránti vágyunk. Továbbá a sok réteg ruha eltakarja az alakunkat, ami abba az illúzióba ringat, hogy pár kiló többlet most nem látszik, így nem is számít – afféle "mackóháj", legyintünk, majd tavasszal leadjuk.

A kutatók szerint azonban fogyni sokkal nehezebb, mint megelőzni az elhízást.

Az októberi fogadalom tárgya lehet ezért a cukorfogyasztás mérséklése, például hogy ezentúl legalább az innivalók közül száműzzük a cukrot tartalmazókat. Néhány nap kell csak ahhoz, hogy megszokjuk a cukor nélküli kávé, tea ízét. A zimankóban gyakrabban fogyasztott alkohol is hízlal, akárcsak az energiaitalok, amelyeket sokan a téli fényhiányos, borongós, álmos időben vetnek be frissítőnek.

66 nap kell az új szokás rögzüléséhez

A kutatók három országban végezték felmérésüket, amelynek összegzését a New England Journal of Medicine szakfolyóiratban publikálták.

A 2924 résztvevő súlyát 12 hónapon át mindennap rögzítették, így derült ki, hogy egy ünnepet követő 10. napon a kísérleti alanyok súlya 0,1-0,8 százalékkal volt nagyobb, mint az ünnep előtt 10 nappal. Tehát egy 80 kilogrammos személy ünnep után akár 64 dekagrammal is több lehet.

A felmérésben 1781 amerikai vett részt, átlagéletkoruk 42,2 év volt; 27,7-es átlagos testtömegindexszel (angulol body mass index, BMI, a kilogrammban megadott testtömeg osztva a méterben megadott magasság négyzetével); közülük 34 százalék nő; illetve az összes fő 24 százaléka túlsúlyos. A 760 német alany átlagéletkora 42,9 év volt; 26,6-os átlagos BMI-vel; közülük 34 százalék nő volt; illetve az összes fő 19 százaléka túlsúlyos. A 383 japán alany átlagéletkora 41,6 év volt; 24,7-es átlagos BMI-vel; közülük 26 százalék nő volt; illetve az összes fő 11 százaléka túlsúlyos. A BMI 18,5 és 24,99 között számít normálisnak.

Az Egyesült Államokban a súlygyarapodás már a november negyedik csütörtökén megült Hálaadáskor elkezdődik, és karácsonykor éri el maximumát.

Németországban a karácsony a kalóriacsúcs, illetve – Amerikához hasonlóan – Húsvétkor is van egy hízósabb periódus. Japánban szintén karácsonykor, továbbá az áprilisi Aranyhét nevű négynapos állami ünnepen szednek fel pluszsúlyt.

Aki követné a kutatócsoport ajánlását, és októberi fogadalommal változtatna a táplálkozási és életmódbeli rutinján, arra készüljön, hogy a nagy átlag szerint 66 nap szükséges ahhoz, hogy egy újonnan felvett viselkedés beidegződjön, és így szokássá váljon.

Eleve kérdéses, hogy van-e értelme újévi fogadalomként fogyókúrába kezdeni, amikor januárban jobbára csak edzőteremben lehet sportolni, illetve a saláta- és zöldségfélék sem szezonálisak.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat!

Kapcsolódó cikkek:

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5