Skip to main content

 

Elutasította az Európai Unió és Kanada között tervezett szabadkereskedelmi megállapodást, vagyis a CETA egyezményt Belgium francia nyelvű Vallon régiójának parlamentje.

A pénteki döntéssel a vallon törvényhozók azt akarják megakadályozni, hogy Belgium szövetségi kormánya aláírja a megállapodást. A szövetségi kormány támogatná az egyezményt, de szüksége van az ország régióinak és nyelvi közösségei képviseleteinek hivatalos jóváhagyására is.

Paul Magnette, a vallon parlament szocialista elnöke viszont azt mondta, az elutasítás nem jelenti az egyezmény teljes elvetését. Az egyezmény elutasításával azt akarják elérni, hogy

az európai politikusok kezdjék újra tárgyalásaikat Kanadával a megállapodás bizonyos részeiről,

amelyek többek között Belgiumot is hátrányosan érintik. A vallon parlament szavazásával megegyezően elutasító határozatot fogadott el szerdán a belga szövetségi állam Belgiumi Francia Közössége is.

Mivel a szabadkereskedelmi megállapodása aláírásához valamennyi uniós tagország beleegyezése szükséges, a belga jóváhagyás hiánya lehetetlenné teszi az egyezmény megkötését.

A CETA a támogatók várakozásai szerint a vámok, és a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató nem vámjellegű akadályok lebontása révén hozzájárul a növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzéséhez az EU-ban és Kanadában is.

Az ellenzők szerint a megállapodás kiüresít demokratikus jogokat, környezet- és fogyasztóvédelmi előírásokat, és erősíti multinacionális óriásvállalatok befolyását.

A magyar kormány már jelezte, hogy támogatni fogja az egyezményt, bár azt még a Fideszen belül is sokan ellenzik.

Forrás - Nyitókép: A káptalantói piac azért jól megy, forrás: Lantos Gábor

TOP 5