Skip to main content

 

Mintegy 600 amazóniai indián vonult le a „Lot 192" jelzésű perui olajmezőről, miután megállapodásra jutottak a kanadai Frontera nevű vállalattal a terület bérléséről. Ez egyébként a latin-amerikai ország legnagyobb, napi 10.000 hordó nyersolajat adó lelőhelye.

Az amazóniai őslakos indiánok azért foglalták el a területet áprilisban, mert szerintük ott jogosan semmilyen társaság nem folytathat kitermelő tevékenységet.

hirdetés

A tényleges munkavégzés egyébként már tavaly óta szünetel, mert a területen áthaladó, elöregedett vezeték nem bírta a kiszolgálni a kitermelő-kapacitást, és a gyakori szivárgás miatt, egyszerűen lekapcsolták a hálózatról. Az indiánok tavasszal jelentek meg a területen.

Bérleti díj és közösségsegítő projektek

Bár a megállapodás pontos részletei nem ismertek, a bennszülöttek azért döntöttek a távozás mellett, mert az időközben névváltoztatáson is áteső kanadai vállalat hajlandó bérleti díjat fizetni a terület használatáért, valamint kész a helyi indián közösségek életvitelét javító projekteket is támogatni.

Az alig néhány napja immár Frontera néven működő óriáscég nem számít kezdőnek a dél-amerikai energetikai célú nyersanyag-kitermelésben. Kolumbiában leányvállalatai révén megkerülhetetlen szereplő, de Brazíliában, illetve Belizében, Guyanában, valamint Pápua Új-Guineában is jelentős gáz- és olajlelőhelyekkel rendelkeznek.

Óriás-befektetést ígérnek

A kanadai vállalat

2015-ben nyerte el a koncessziós jogot a hozzávetőlegesen 500.000 hektáros területre. Ennek hátterében az állami olajvállalattal, a Petroperu-val kötött korábbi megállapodása áll, amelynek része az is, hogy a területtel kapcsolatos jogok a következő évben a Petroperu-hoz kerülnek.

A megállapodás ezért is kulcsfontosságú, hiszen így hamarosan lehetőség nyílik a hálózatról lekapcsolt vezeték rendbetételére, és a most kötött alku alapján, már az őslakos amazóniaiak területi jogformálása sem lesz akadálya a termelés folytatásának.

Az 1985-ben alapított vállalat a Petroperu-val közösen tett ígéretet a terület fejlesztésére, vagyis nem pusztán kitermelésről van szó. A kanadai cég továbbá azt ígéri, hogy mintegy 2,5 milliárd dollár értékű beruházást valósít meg Peruban.

Ezek nem pusztán a kitermeléshez közvetlenül kapcsolódó fejlesztések, hanem átfogó szemléletű, a helyi közösségek életminőségét javító projektek, hasonlók ahhoz, amelyet mos kötöttek Peru amazóniai indiánjaival.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - Kép: Origó

TOP 5