Skip to main content

 

Meglehetősen hihetetlen információkat szellőztetett meg az Anonymus hackercsoport, amely szerint a NASA hamarosan bejelenti, hogy idegen életet találtak.

Science Alert tudományos portál összeállítása szerint azonban a bejelentésnek vajmi kevés valós alapja van.

hirdetés

A hírhedt hackercsoport bejelentése a Kepler-űrteleszkóp legutóbbi felfedezésén és a NASA tudományos adminisztrátora, Thomas Zurbuchen áprilisi meghallgatásán alapul.

Figyelembe véve az összes különböző tevékenységet és küldetést, amelyek a földön kívüli élet bizonyítékait keresik, úgy vélem, a történelem egyik legjelentősebb, példa nélküli felfedezése előtt állunk"

mondta Zurbuchen az április 26-i kongresszusi meghallgatásán, ami az „Előrelépések az élet keresésében" címet viselte. Emellett a Kepler legutóbbi felfedezése is rendkívül fellelkesítette a kutatót. Az elmúlt héten nyilvánosságra hozott friss katalógus 219 új bolygójelöltet tartalmaz, melyek közül 10 szülőbolygónkhoz hasonló lehet.

Az Anonymus Zurbuchen meghallgatására és a Kepler eredményeire építette szenzációsnak tűnő bejelentését, kiegészítve azt néhány egykori asztronauta és ufókutató véleményével. Azonban nagyon úgy tűnik, hogy hiába várunk bármiféle eget rengető hivatalos közleményre az amerikai űrügynökség részéről.

Nem „úgy" kell érteni

Ha kiemeljük a szövegkörnyezetből, Zurbuchen beszéde valóban izgalmasnak hangzik. Nem szabad viszont elfelejteni, hogy ha a tudomány emberei ilyen állításokat fogalmaznak meg, rendszerint a Földön kívüli élet keresésének technikai hátteréről, annak fejlesztéséről értekeznek és nem arról, hogy konkrét bizonyítékok lennének a kutatók kezei között.

Elég csak a Kepler űrtávcső eddigi pályafutását végigkövetnünk. A kutatóeszközt 2009-ben bocsátották fel, célja a nagy valószínűséggel lakható, Földhöz hasonló méretű bolygók felfedezése.

A Kepler első bevetése, melynek során az északi félteke egének egy részét vizsgálta csak, 2013-ban ért véget, majd több hiba kijavítása után kezdődött a K2-misszió, amely során az égbolt nagyobb területét figyeli meg, és képes a hűvösebb, kisebb csillagok, úgynevezett vörös törpék nagyobb hányadát megvizsgálni. Mivel az ilyen csillagok a Naphoz hasonlóknál sokkal gyakoribbak a Tejútrendszerben, a közeli csillagok nagy valószínűséggel vörös törpék lesznek.

A Kepler mostanáig több mint 4000 bolygójelöltet talált a Naprendszeren kívül, 30 közülük a Földhöz hasonló méretű és az úgynevezett lakhatósági zónában kering, azaz folyékony víz – és ez által élet – lehet a felszínén.

Közeli bolygórendszer is táplálja a reményeket

Szintén nagy reményeket keltett az év elején egy másik NASA bejelentés, miszerint egy hét, Föld-nagyságú bolygót tartalmazó rendszert találtak tőlünk „mindössze" 39 fényévre.

A TRAPPIST-1 rendszer csak 39 fényévre van tőlünk, felfedezése azt mutatja, hogy rengeteg bolygókeletkezéshez szükséges anyag van a Naprendszerünk sarkában, a Föld-szerű bolygók tehát közelebb lehetnek hozzánk, mint azt eredetileg gondoltuk. A bolygórendszert célzó további kutatások kideríthetik, hogy az élethez alkalmas feltételek uralkodnak-e ezeken a bolygókon" – mondta Zurbuchen az áprilisi meghallgatáson.

Azóta persze kiderült egy s más az említett rendszerről, például az,

hogy nem biztosít túl barátságos környezetet az élőlények számára.

Az egyik probléma, hogy a planétáknak csupán az egyik oldalát éri a csillag fénye a kötött tengelyforgás miatt. Ennek következtében az egyik oldalon örök nappal és forróság, a másikon véget nem érő éjszaka és zord hideg uralkodhat. Amennyiben van légkör, akkor folyamatosan működő energiacsere valósul meg a bolygók két oldala között, ez pedig óriási szélviharokkal jár együtt. Az élet fennmaradása szempontjából ugyancsak nem szerencsés, hogy bár a bolygók mérete a Földéhez hasonló, a távolság közöttük nagyon kicsi, így minden bizonnyal valósággal "rángatják egymást" gravitációs vonzerejükkel, brutális árapályt idézve elő az égitesteken.

Mindezek persze nem kell, hogy kedvünket szegjék, a felfedezés ugyanis bizonyítja, hogy rengeteg, miénkhez hasonló naprendszer lehet a közelben, vélik a Science Alert cikk szerzője.

Biztatóak az eredmények a Naprendszeren belül is, de az Anonymus videója ettől nem lesz hitelesebb

Az igazi áttörést a NASA James Webb űrtávcsöve hozhatja meg, amit jövő évben terveznek felküldeni a világűrbe. Ez a szerkezet minden eddiginél érzékenyebb bolygóvadász eszköz lesz. Képessé válik arra, hogy kémiai jeleket (vizet, metánt, oxigént, ózont) érzékeljen a Naprendszeren túli égitestek atmoszférájában, ami segíthet kideríteni, az adott bolygó alkalmas lehet-e az élet hordozására, vagy sem.

Az idegen élet kereséséhez természetesen nem kell az univerzum távoli szegletébe tekinteni, elég saját szűkebb otthonunkat szemlélni. A Szaturnusz apró holdja, az Enceladus felszín alatti óceánjából például hidrogén tör fel, ami azt jelenti, hogy a holdon megvan az élethez szükséges víz, kémiai feltételek és az energiaforrások.

Összegzésképpen elmondható, hogy az Anonymusnak bizonyos szempontból igaza van: a NASA tényleg egyre közelebb van ahhoz, hogy rendelkezzen az élet nyomainak megtalálásához szükséges eszközökkel, ám azt, hogy kézzel fogható bizonyítékai lennének a Földön kívüli élet létezéséről,

egyáltalán nem bizonyítja semmi.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5