Skip to main content

 

Akár 6800 kilométerre is megközelítheti a Földet egy hamarosan érkező aszteroida. Az égitest nem csapódik be, ennek ellenére a NASA nagy erővel készül az eseményre, hiszen először próbálhatja ki nemrég kiépített aszteroidafigyelő rendszerét.

A 2012 TC4 nevű, körülbelül 10-30 méter széles aszteroida október 12-én fog elhaladni Földünk mellett.

hirdetés

A pontos távolság egyelőre kérdéses, hiszen az objektumot 2012-ben sikerült utoljára megfigyelni, ráadásul a kutatómunka akkor csupán hét napig tartott, ilyen rövid idő alatt pedig lehetetlen feladat volt precíz pályaszámításokat végezni - írja a Science Alert tudományos portál.

Annyi biztos, hogy az űrszikla nagyon közel lesz, akár 6800 kilométerre is megközelítheti bolygónkat, becsapódni azonban egészen biztosan nem fog.

A NASA készül a nagy eseményre

Az eseményre a NASA mindenesetre gőzerővel készül: ez lesz az első alkalom, hogy az amerikai űrügynökség élesben tesztelheti az aszteroidák észlelésére és követésére kiépített hálózatát.

A cél, hogy a szakemberek a puszta megfigyelések mellett az elmúlt években kidolgozott bolygóvédelmi stratégiákat is gyakorlatba ültethessék.

A projektet a Bolygóvédelmi Koordinációs Iroda (Planetary Defense Coordination Office, PDCO) nevet viselő ügyosztály fogja koordinálni. A részleg fő feladata a NASA által támogatott, és a földközeli aszteroidákkal kapcsolatos projektek felügyelete, valamint az Egyesült Államok minisztériumai továbbá a különböző országok közötti, a potenciális becsapódások megakadályozását célzó együttműködés megszervezése. A kutatómunkába a világ minden tájáról vonnak be csillagászokat.

Már bizonyítottak

A PDCO aszteroidakövető rendszere egyébként múlt októberben már bizonyított, akkor egy korábban teljesen ismeretlen kisbolygónak sikerült kiszámítani a pályáját és megbecsülni az esetleges becsapódás valószínűségét. A mostani teszt abban fog különbözni a korábbitól, hogy az amerikai tudósok első ízben hangolják össze a munkát a projektben résztvevő külföldi intézetekkel.

A programot Vishnu Reddy, az Arizona Egyetem munkatársa felügyeli. A csillagász elmondta, hogy több tucat obszervatórium, egyetem és laboratórium fog a teszthez csatlakozni.

Ennek keretében a földközeli-objektumokat vizsgáló rendszer minden gyengeségére és erősségére fény derül, ami segíti a további fejlesztéseket. A rendszer kipróbálása mellett a 2012 TC4-t is jobban megismerik majd a kutatók, hiszen pályájával kapcsolatban még nagyon sok a bizonytalanság.

Azt azonban a szakemberek szerint fontos hozzátenni, hogy a megfigyelés önmagában nem elég, hiszen hiába detektálunk idejében egy Föld felé tartó űrsziklát, egyelőre nincs megfelelő eszközünk arra, hogy védekezzünk ellene.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja oldalunkat

Kapcsolódó anyagaink: 

Forrás -  Kép: Manuel Cohen/Fizzfoto

TOP 5