Skip to main content

 

A turizmus az egyik globális húzóágazattá vált az utóbbi másfél évtizedben.

Az Origo is írt arról, a hagyományos típusai mellett, mely szektorai fejlődnek a legdinamikusabban.

hirdetés

Van azonban egy olyan irányzata, amelynek erősödése több mint figyelemfelkeltő. Ez a közösségek, egész települések vagy népek tragédiájára építő halálturizmus.

Az angolszász nyelvi környezetben dark vagy black tourism néven ismert jelenséget leginkább halálturizmusnak lehet fordítani, ami olyan területek felkeresésére épül, ahol valamilyen szörnyű tragédia történt.

Ilyen például az amerikai Salem városa, ahol annak idején boszorkányság gyanújával végeztek ki embereket, vagy a csernobili katasztrófától sújtott Pripjaty szellemvárosa, a japán Fukushima prefektúrájában található atomerőműhez közeli település, és az európai egykori haláltáborok helyszínei. Közös bennük, hogy egyre nagyobb gazdasági-turisztikai potenciált képviselnek.

 

A salemi boszorkányüldözés az egyik legismertebb ilyen esemény volt, emlékezetéből ma sokat lehet profitálni, Forrás: Origo

Kulturális emlékezetből felvirágzás

A Massachusetts államban lévő Salem városának emlékezete sajátos tragédiát őrzött meg. 1692-ben húsz személy és két kutya is áldozatául esett a puritán telepesek között eluralkodó hisztériának, melyben boszorkányság volt a vád a később kivégzettekkel szemben. Az események manapság nem csak a közösségi emlékezet részei, hanem egyúttal a jelen jól jövedelmező üzletét is jelentik.

2016-ban a salemi turizmus nagyságrendje elérte a 104 millió dolláros volument (ez mintegy 27 milliárd forint),

és 800 munkahely létrejötte köszönhető a boszorkányvád iránti érdeklődésnek.

Persze ehhez az is kellett, hogy 1982-ben a városka megrendezte a Haunted Happenings nevű helyi halloweenfesztivált. Az akkor még a helyi közösségnek szóló és az egész családot megmozgató rendezvény azóta egész hónapos eseménysorozattá nőtte ki magát,

mely minden évben 500 ezer látogatót vonz a városba.

Akik nem restek elkölteni pénzüket, ha azért cserébe vezetett túrán kereshetik fel a híres sírokat, varázseszközöket és boszorkánykosztümöket vásárolhatnak, vagy boszorkánymúzeumban mélyíthetik el tudásokat a kor viszonyairól és az elhíresült esemény hátteréről.

A boszorkánybiznisz forgalma évente 5-6 százalékkal növekszik,és a város saját marketingcége mellett már egy másik vállalkozás is beszállt az üzletben.

Ennek tulajdonosa akkora potenciált lát a sírlátogató túrák szervezésében, hogy nem csak a városi fesztivál idejére, hanem folyamatosan, a hét minden napjára kínálja szolgáltatásait cégével, amely jelenleg több alkalmazottnak is folyamatosan munkát ad.

Közös tragédiákból forgalmas látnivalók

Hátborzongató helyszín a csernobili erőműhöz közeli Pripjaty városa, a kambodzsai „gyilkos mezők" néven elhíresült aknazár, az egykori auschwitzi haláltábor vagy a 9/11-es néven ismert terrortámadás eseményeinek emléket állító múzeum.

Közös bennük, hogy egyre keresettebb turisztikai célpontok közé tartoznak, amelyek fejlesztésébe is mind komolyabb pénzeket fektetnek az illetékes hatóságok.

Ezeken a helyszíneken olyan drámai események történtek, melyek ugyan lokális viszonylatúak, mégis közös, globális tragédiaként értelmezhetők. Manapság viszont olyan turisztikai szenzációkat kínálnak a „halálturistáknak”, melyek eltérnek a hagyományos turisztikai élményektől.

 

Turisták Csernobil 4-es reaktora előtt, ahol az 1986-os robbanás történt, Forrás: APA-PictureDesk/HELMUT FOHRINGER / APA / picturedesk.com/Helmut Fohringer

Arra pedig az összes fontosabb, a turizmus fellendülésével foglalkozó jelentés rámutat, hogy az utazók mind nagyobb hányada keresi az unikális élményeket, az életre szóló tapasztalatokat.

Például az egyik vállalkozás, mely Csernobil-túrákat szervez, 2009-ben 7 191 látogatót vitt be a látogatható zónákba. 2016-ban már 36 781-et, és az egyik legnagyobb online utazói fórumon, a TripAdvisoron, egyike annak a három szolgáltatónak, amely több mint 2000 visszacsatolást kapott ügyfeleitől.

Az ENSZ turisztikai szervezetének jelentése szerint, 1999 és 2016 között a külföldre utazó turisták száma globális viszonylatban megduplázódott. Az erősödés sok olyan irányzatnak köszönhető, melyek – némi leegyszerűsítéssel – piaci rést töltenek be. A halálturizmus az ágazat egyik legdinamikusabban növekvő szegmense, mely nemzetközi viszonylatban mind több látnivalót emel be az úti célok közé.

Majdnem mind Disneyland

Bárhogy is, a halálturizmus az egyik legnagyobb üzleti potenciál a turizmuson belül, melynek növekedése évről évre nyomon követhető. Amikor sok busz áll a látogatható zónák szélén, az olyan mintha Disneyland lenne"– mondja Dominik Orfanus, a csernobili túravállalkozás vezetője.

Való igaz: a legnagyobb tragédiák helyszínei – magas színvonalú szolgáltatásokkal és infrastruktúrával kiegészítve – komoly gazdasági teljesítményt mutathatnak fel, függetlenül a kegyelet és az emlékezet, illetve az egyéni és közösségi sorstragédiák kérdéseitől.

 

Turisták egy csoportja az Auscwitz-Birkenau, egykori tábor bejáratánál, Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Például a II. világháború leghíresebb haláltábora, Auschwitz olyan keresett a belföldi és külföldi látogatók által, hogy az I. számú helyszínen (a tábor több helyszínen található)

az egyik legnagyobb feladat az üzemeltetőknek az, hogy a folyamatosan érkező buszos csoportokat mozgassák a táboron belül.

Sőt, azt ajánlják, hetekkel előre érdemes időpontot foglalni a látogatásra. Az ottani vezetőknek pedig folyamatosan figyelniük kell arra, hogy a bejárásban ne legyen nagy időbeni csúszás.

Hasonló a helyzet a 9/11-es események emlékezetét gondozó múzeummal New Yorkban. Tavaly több mint 3 millió látogatót fogadott, akik 67 millió dollárt hagytak az üzemeltetést végző nonprofit alapítványnál az emléktárgyak vásárlásával. A TripAdvisor portálján a látogatók több mint ezer dolgot, illetve helyszínt ajánlanak egymásnak, amelyet egy New York-i városlátogatáson érdemes kipróbálni illetve felkeresni. A múzeum a rangsor 2. helyén áll.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: pixabay

TOP 5