Skip to main content

 

Sokaknak okoz fejtörést, mivel ajándékozhatnák meg szeretteiket karácsonyra. Nekik ajánlunk három könyvet, hisz a könyv mindig biztos siker...

Vagy így, vagy úgy, de a könyvek mindegyike foglalkozik a környezetvédelemmel és a fenntarthatósággal, a negyedik ipari forradalommal éppúgy, mint a háztartási szemét csökkentésének jelentőségével.

hirdetés

Robotok kora

Egyre több cikk jelenik meg a sajtóban, miszerint a robotok elveszik az emberek munkáját, így azok nagy része munka hiányában sötét jövő elé nézhet. Erről a nem is oly távoli jövőről írt Martin Ford a Robotok kora c. művében, aki a könyvet kiadó HVG szerint három főbb kérdés kapcsán elemzi változó világunkat:

1. Mihez kezdünk, ha az algoritmusok képesek lesznek elvégezni a munkánkat?

2. Miért egyre megfizethetetlenebb a jó egészségügyi ellátás és oktatás?

3. Miért kellene minden országban bevezetni a garantált alapjövedelmet?

Mivel számolhatunk? A negyedik ipari forradalom gyökeres átalakulást hoz a munkaerőpiacon is. Az okosrobotok, a tanuló algoritmusok és a mesterséges intelligencia általános terjedése nemcsak a gyártósor mellett állók, de az egyetemi végzettségűek állásait is fenyegeti. Ha nem készülünk fel minderre, a középosztály fokozatosan eltűnik, a jövedelemegyenlőtlenség pedig drasztikus méreteket ölt. Mivel a munkavállalók egyben fogyasztók is, a piacgazdaság a ma ismert formájában hamarosan fenntarthatatlan lesz. (A könyv 4.900,-Ft-ba kerül, interneten rendelve vagy HVG klubkártyával azonban olcsóbban is meg lehet vásárolni.)

Változó világunkban csak akkor tudunk fennmaradni vagy túlélni, sőt, még javítani is az életfeltételeinken, ha megfelelően tudunk alkalmazkodni ehhez a változó világhoz.

Az alkalmazkodás logikája

Az alkalmazkodás képeségéről írt könyvet Tim Harford, aki szerint "egyre gyorsabban változó világunkban egyre gyakrabban kerülhetünk olyan helyzetekbe, amelyekben a korábban bevált módszerekkel nem tudunk elég sikeresek lenni. Ilyenkor válik fontossá, hogy képesek vagyunk-e átértékelni eddigi reagálásaink módját, logikáját, tudunk-e a régi beidegződéseket meghaladó válaszokat adni az új kihívásokra. Tim Harford számos olyan izgalmas, megtörtént eseményt tár elénk, amelyben kudarcot vallott a korábbi sikerekre épített rutinunk, mert nem voltunk elég nyitottak az új kihívásokra és nem voltunk elég rugalmasak az új megoldásokban.

A szerző meggyőző erővel mutatja be, hogy az amerikai katonai hadműveletek irányításának kudarcaiban éppúgy, mint a szegénység leküzdéséért tett hiábavaló erőfeszítésekben, az atomerőművek és olajfúrótornyok működési zavarainak elhárításában, legújabban pedig a nemzetközi pénzügyi válságok kezelhetetlenségében hasonlóak voltak a problémák forrásai: a váratlan helyzethez történő rugalmas alkalmazkodással szembeni idegenkedés. Az alkalmazkodás logikája segít, hogy megértsük, miért nélkülözhetetlen ma már a sikerhez a kreatív alkalmazkodás, és mit kell tennünk ahhoz, hogy ezt minél jobban elsajátítsuk." (A könyv 3.900,-Ft-ba kerül, interneten rendelve vagy HVG klubkártyával azonban olcsóbban is meg lehet vásárolni.)

Hulladék nélkül gazdagabban 

Hogyan lehet hulladék nélkül gazdagabban, azaz kevesebből jobban élni? Erre a kérdésre ad választ Dr. Baranyi Róbert nemrég kiadott könyvében, miközben számos gyakorlati példa felvonultatásával mutatja be, mi az összefüggés a hétköznapi hulladék csökkentése és a bankszámla "hízlalása" között. A szerző kiterjesztetten értelmezve a hulladék fogalmát az alábbi főbb témaköröket érinti könyvében:

1. Mi a hulladék és mi nem az? Miért az a legjobb hulladék, ami létre se jött? Miért nincs hulladék, csak alapanyag?

2. Miért vásárol "kényszerből" a jóléti társadalmak fogyasztója? Miért igáznak le minket a reklámok és hogyan védekezhetünk ellenük?

3. Hogyan javítsunk az energiafelhasználásunkon, hogy kevesebbet fizessünk a szolgáltatóknak? Milyen technikai újításokat vezethetünk be mindehhez, illetve hogyan változtathatjuk meg viselkedésmintáinkat úgy, hogy a havi rezsinket jelentősen, akár drasztikusan csökkenthessük? 

4. Hogyan takarékoskodjunk éltető elemünkkel, a vízzel hétköznapjainkban?

5. Hogyan csökkenthető élelmiszerhulladékunk? Hogyan tervezhetjük okosan bevásárlásainkat és élelmezésünket hetekkel előre úgy, hogy ne vagy alig termeljünk szemetet, közben még jelentős pénzösszegeket is megspóroljunk? Miért érdemes mindezzel párhuzamosan testsúlyunkat az ideális szinten tartani?

6. Miért jobb élelmiszereinket magunk megtermelnünk és miért lehetnek jobban a magunk által készített kozmetikumok, tisztítószerek, stb.? Miért ideális a (részleges) önellátás?

A mű, - hogy nyomtatás révén ne keletkezzen papírhulladék, és emiatt ne kelljen fákat elpusztítani -, kizárólag elektronikus könyv formájában kapható. 2920,-Ft-ba kerül, a karácsonyi vásár ideje alatt azonban akciósan, ide kattintva vásárolható meg. Eszerint Egyet fizet, kettőt kap, így a vevő nemcsak hozzátartozóját, hanem magát is megajándékozhatja a könyvvel. 

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Nyitókép: "Híd" a Kaukázusban, ami remek példa a "hulladék" újrafelhasználására, forrás: messynessychic.com

TOP 5