Skip to main content

 

Kevesebb egészséges és több abnormális megjelenésű spermiumot termelnek azok a férfiak, akik erősen szennyezett levegőjű településeken élnek – állapították meg kínai kutatók.

Pár héttel ezelőtt ijesztő adatokat közöltek a jeruzsálemi Héber Egyetem munkatársai. Eszerint egyre kisebb az Európában és a világ más, nyugatias régióiban élő férfiak spermiumszáma: 1973 és 2011 között 52,4 százalékkal csökkent az egy milliliter spermára jutó spermiumszám.

hirdetés

Ugyan a jelenség konkrét okairól egyelőre csak találgatni lehet, egy új kutatás közelebb vihet minket a válaszokhoz. Egy friss tanulmány azt találta, hogy a levegőben található, 2,5 mikrométer alatti részecskeátmérőjű szennyezőanyagok kedvezőtlen hatással vannak a hímivarsejtek előállításának folyamatára.

A láthatatlan veszedelem

Becslések alapján nagyjából 48 millió pár próbálkozik hiába gyerekvállalással, és az esetek nagy részében a problémák a férfiak nemzőképességével vannak. A mostani kutatás rámutat arra, hogy utóbbit nagymértékben ronthatják a különböző szennyezőanyagok, például a növényvédő szerek. Korábban kimutatták, hogy laboratóriumi körülmények között az olyan finomszemcsés anyagok (particulate matter, PM), mint a nehézfémek és a policiklusos aromás szénhidrogének, hatással vannak az állatok spermiumaira, az emberekkel kapcsolatos vizsgálatok azonban nem voltak összhangban ezekkel az eredményekkel, többek között amiatt, mert kisszámú résztvevővel zajlottak a kutatások.

A kutatás

A levegőszennyezés jelenti a világon az egyik legnagyobb környezeti egészségügyi kockázatot" - mondta dr. Lao Xiang Qia, a Hongkongi Egyetem kutatója, a BMJ orvosi szakfolyóiratban megjelent tanulmány első szerzője. Szennyezett levegőjű területen a mérgező finomszemcsés anyagokat belélegezve azok eljutnak a tüdőbe, majd onnan a véráramba, így fejtve ki pusztító tevékenységüket.

Lao kutatócsoportjával 6500, 15 és 49 év közé eső tajvani férfi ondómintáinak minőségét vizsgálta meg. Az adatokat ezt követően összevetette az érintettek lakóhelyén mért levegőszennyezettséggel. A kutatók azt találtak, hogy erős kapcsolat volt a levegőszennyezettség és az abnormális megjelenésű spermiumok számának növekedése között.

Ezek a hímivarsejtek nemcsak méretben és alakban, hanem aktivitásban is eltértek a normál spermiumoktól.

Bár a különbségek első látásra nem eget rengetőek, a kínai szakértők szerint drasztikusan befolyásolhatják a petesejt megtermékenyítésének sikerességét.

További kutatások szükségesek

Lao kutatásának eredményeivel ugyanakkor nem mindenki ért egyet, egyes szakemberek szerint további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megállapítsák, mennyiben befolyásolják a termékenységet az abnormális alakú hímivarsejtek. Ugyanakkor azt elismerték, hogy a szennyezett levegő semmiképpen sem lehet jó hatással a férfiak termékenységére.

Forrás: IndependentScience Alert

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A kép csak illusztráció, forrás: AFP

TOP 5