Skip to main content

 

Könnyű azt gondolni, hogy a legtöbb tehetséges fiatal magyar üzletember külföldön él és itthon nem lehet boldogulni és sikereket elérni.

Azonban ez nem igaz és már többször is bebizonyosodott, hogy fiatalok egy jó ötlettel idehaza is megvalósíthatják álmaikat.

hirdetés

Egyre több magyar startup ér el kiemelkedő eredményeket nem csak hazai, hanem nemzetközi mércével mérve is. A rendi.hu jó példája annak, hogy nem kell külföldre menni ahhoz, hogy valaki sikeres legyen és jól működő céget hozzon létre. A startup alapítójával Csillik Timurral beszélgettünk arról, hogyan lehet egy igazán menő startupot elindítani.

Jó startupot indítani nem egyszerű és ezt sokan a saját bőrükön is megtapasztalhatták. Ezt fontos hangsúlyozni, hiszen a sikerekről többet lehet olvasni, mint a bukásokról, ezért sokakban kialakulhat egy téves kép és gondolhatják úgy, hogy a sikerhez mindössze egy jó ötletre van szükség és már dőlni fog a pénz.

A Fortune magazin szerint a 2011 óta alapított startupok 60 százaléka elbukottde ennél sokkal rosszabb volt a helyzet 2000-ben, amikor kipukkadt a dotcom lufi. Akkor a startupok 79 százaléka ment tönkre és a befektetők sosem látták viszont a pénzüket.

A magazin még 2015-ben készített egy listát arról, hogy mi a bukás leggyakoribb oka. Meglepő módon az esetek 42 százalékában maga a termék volt az, mert senkinek nem volt rá szüksége. Csillik Timurnak, a rendi.hu alapítójának is volt hasonló tapasztalata.

A Rendi a második vállalkozásom. Az első csúfosan megbukott. Megtanultam belőle, hogy nem kell egyből megváltani a világot egy startuppal. Kitartó és kemény munka a siker titka." - mesélte az Origonak.

Gyakran ismétlődő hiba az is, hogy a startup alapítója az ötlet megvalósítása után nem foglalkozik az "unalmas" dolgokkal, mint a vállalat pénzügyei és a különböző üzleti folyamatok. Ezért fordulhat elő, hogy hiába épül remek alapokra egy vállalkozás, ha a cégen belül a különböző részlegek elhatárolódnak egymástól, csak a saját feladataikra fókuszálnak és nem segítik a többiek munkáját.

Ettől függetlenül a jó ötlet elengedhetetlen része a sikernek. Timur az IBS-en (International Business School) végzett angol szakon. Elmondása szerint mindig vonzotta a vállalatok világa és már gimnáziumi évei alatt próbálkozott saját üzlet kiépítésével. A kezdeti lökést nála egy egyetemi tantárgy hozta, a "small business and entrepreneurship", tanulmányai utolsó évében.

 

Csillik Timur, a Rendi alapítója, FORRÁS: RENDI.HU

Itt hallottam először a startupokról. Rögtön megtetszett a dinamikus növekedésre fókuszáló vállalati stratégia. " - mondta

Mikor albérletbe költözött, megtapasztalta a takarítás nehézségeit és időigényességét, kortársai többségéhez hasonlóan. Elkezdett az interneten keresni megbízható és megfizethető takarítást, azonban nem talált olyan weblapot, ahol megbizonyosodhatott volna arról, hogy tényleg egy profi, háttérellenőrzött takarító fog kijönni a megrendeléskor. Ekkor jött a rendi.hu ötlete, ahol a megrendelő választhatja ki a számára legmegfelelőbb takarítót.

Három héttel ezután készítettünk egy kezdetleges weboldalt, ahol felmértük a vásárlói keresletet. Miután láttuk a pozitív piaci visszajelzéseket, elkezdtük a szolgáltatás kiépítését - mesélte.

A Rendi nem egy takarító vállalat, hanem egy sharing economy üzleti modellen alapuló kétoldalú piactér. Ebből adódóan a legnagyobb kezdeti nehézségük a kereslet-kínálat optimális kiegyensúlyozása volt.

A cég megalapításában a Drukka startup-keltető segített, magvető fázisban a Conor kockázati tőkealap adott 50 millió forintotJelenleg a második körös tőkebefektetésen dolgoznak, amely előreláthatóan még az év végén lezárul.

Timur tervei szerint a Rendi három éven belül a régió legnagyobb takarító-közvetítő vállalata lesz és Magyarország és Lengyelország után Románia, Csehország és Szlovákia irányába szeretnének nyitni. Emellett természetesen a hazai piaci igények kielégítése is elsődleges számukra.

A Rendi sikerei a Timurhoz hasonló fiatal tehetségeknek is kezdő lökést adhatnak, ha látják, hogy nem csak attól függ a siker, hogy ki melyik országban született, vagy költözik, hanem javarészt attól, hogy az ötletét hogyan képes megvalósítani és mennyi munkát fektet bele, mennyi áldozatot hoz a cél elérése érdekében. A kezdő vállalkozóknak pedig azt tanácsolja, hogy

Vágjanak bele, de a kezdeti lelkesedés nem elég. Mindenképpen kell hozzá egy jó ötlet, és annak megvalósításához pedig tudástőke, pénztőke és kapcsolati tőke" - tette hozzá.

Azt is fontosnak tartja, hogy a fiatalok vegyék fel a fordulatszámot, legyenek mindig nyitottak és ragadjanak meg minden kínálkozó lehetőséget, mert a sikerhez vezető út gyakran bukással kezdődik, amiből viszont fel lehet állni és tanulni a hibákból.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: Rendi

TOP 5