Skip to main content

 

Az óriási víznyelő jelent meg egy új-zélandi tejgazdaság területén mindössze egyetlen éjszaka alatt, és a tudósok értékes kincseket fedeztek fel benne.

Nem mindennapi látványra ébredtek egy új-zélandi farmon, ahol óriási szakadék tátongott az egykor egybefüggő terület helyén. A gigantikus lyuk egy éjszaka alatt keletkezett, és azonnal felkeltette a vulkanológusok figyelmét - írja a Sky News.

hirdetés

A 20 méter mély és közel 200 méter hosszú repedés egy heves esőzést követően alakult ki. A geológusok szerint, az esővíz többezer év alatt erodálta, kimosta a földalatti mészkövet, és ez a földszerkezet összeomlásához vezetett.

A vulkanológusok is elcsodálkoztak a képződmény rendkívüli méretén. A szakemberek megállapították, hogy a gazdaság közvetlen egy nyugvó vulkán krátere fölött helyezkedik el.

A lyuk fenekén talált szennyeződés, pedig nem más, mint a 60 ezer éves vulkán kőzetmaradványa.

A farm tulajdonosa elmondta, hogy egyik munkása vette észre a víznyelőt, mikor reggel a teheneket készült megfejni.

A farmer hozzátette, a földjén gyakoriak a hasonló víznyelők, de még sosem volt dolga ekkora szakadékkal, még csak fel sem tudná tölteni. Annak ellenére, hogy elkerítette a víznyelőt, attól nem tart, hogy tehenei belesétálnak.

A víznyelők általában kisebb méretű mélyedések, de akár néhány száz méter átmérőjűek is lehetnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: you tube

TOP 5