Skip to main content

 

A csökkenő és elöregedő népesség miatt egyre nagyobb gond a vidéki családi házak eladása, ami akár teljes falvak elnéptelenedését hozhatja.

A világ harmadik legnagyobb gazdaságában az elhagyott ingatlanok az ország demográfiai változásainak legkevésbé tárgyalt mellékhatásai közé tartoznak.

De egyre több figyelmet kap annak köszönhetően, hogy ezeket a vidéki ingatlanokat nagyon olcsón, vagy akár szinte ingyen is meg lehet szerezni az úgynevezett akiya bankok oldalán.

Japánnak egy erőteljes gazdasági és demográfiai problémával kell szembenézni a következő évtizedekben – nyilatkozta Rajiv Biswas, az ázsiai régió vezető közgazdásza.

Az akiya a japán kifejezés az üresen álló házakra. Számos helyi önkormányzat hozott létre olyan adatbázist, ami ezeket az üresen álló ingatlanokat gyűjti össze, listázza, és ennek köszönhetően könnyebben is tudnak megoldást találni a problémára.

Ráadásul van olyan weboldal, ahonnan a házak akár szó szerint ingyen megvásárolhatóak, csupán az adót, illetve az ügynöki jutalékot kell kifizetni.

„Ez sokszor azért van, mert a tulajdonosok többé nem tudják ellátni az ingatlant, vagy nem akarják tovább fizetni az adót egy olyan ingatlanért, amit nem is használnak” – olvasható az egyik ingatlanközvetítő iroda honlapján.

Az ingyenes ingatlanok általában nagyobb felújítást igényelnek, de számos önkormányzat még ehhez is ad támogatást. Egy átlagos családi házat 500 ezer és 20 millió jen (1,2 és 50 millió forint) között értékesítenek, attól függően, hogy milyen állapotban van, illetve hol található – a CNBC kutatása szerint.

Japánban az üres lakások száma 2013-ban elérte a 8,196 milliót, ami a teljes ingatlanpiac 13,5 százalékát jelenti, és ha ez nem változik, ez az arány 20 százalékra emelkedik 2033-ig – áll a japán belügyminisztérium legfrissebb jelentésében.

Az üres házak többsége vidéki régiókban található, de a jelenség már a nagyvárosokban is terjed – állítja a The Japanese Times.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5