Skip to main content

 

A japánok nagy része erősen indítja az új évet: több ezer társával együtt, órákon át áll sorban azért, hogy bevásárolhasson a „szerencsetáskákból”, magyarul inkább: zsákbamacskákból.

BBC beszámolója szerint idén is egymást taposták az emberek annak reményében, hogy így fillérekért jutnak valamilyen értékes termékhez.

hirdetés

A „fukubukuro” napjaink egyik furcsa kulturális jelensége Japánban, mely eredetileg a kiskereskedelmi szektor új év eleji készletkiszórásához köthető. Ennek keretében a boltok áron alul szabadultak meg a fölösleges raktárkészleteiktől. Ez azonban idővel afféle országos őrületté vált. Minden új év elején japán vásárlók rohamozzák meg a boltokat, hogy bevásároljanak az elkészített zsákbamacskákból.

Ezekben, ahogy a nevük is mutatja, bármi lehet. Ruházati termékek, élelmiszer, vagy épp műszaki cikk is. A japánokat pedig pontosan ez az izgalom tereli tízezerszámra ilyenkor a boltok irányába.

A zsákbamacskák már gyakran az új év előtti néhány napban megjelennek egy-egy üzletben. Az üzletekben pedig gyakran a Black Fridayt idéző tumultuózus jelenetek alakulnak ki, ahogy a vásárlók egymást tapossák az értékesebbnek sejtett zsákmányért.

A csomagok ára ugyanis néhány dollártól akár néhány száz dollárnak megfelelő jüanig is terjedhet. S tényleg nem tudni, mit fog ki a vásárló, aki lecsap egy-egy táskára.

A japán közösségi média felületein valóságos verseny alakul ki ehhez kapcsolódóan, ahogy a zsákbamacskát vásárlók egymás után posztolják ki az aktuális év elején szerzett zsákmányaikról készült képeket.

A jelenség egyik oka egyébként vélhetően az, hogy a kereskedők most már nem értéktelen kacatokkal, hanem gyakran valódi minőséget képviselő termékekkel töltik meg a táskákat.

A vásárlókat pedig az izgalom mellett az is motiválja, hogy azokat külön-külön megvásárolva, jóval több pénzt kellene kiadni. Így sokan minden évben próbára teszik szerencséjüket, hátha valóban hasznos vagy szükséges tárgyakhoz jutnak hozzá e módon olcsóbban.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  Nyitókép: AFP/NURPHOTO/RICHARD ATRERO DE GUZMAN

TOP 5