Skip to main content

A világban több mint 200 millió nőnek nincs hozzáférése fogamzásgátlási eszközökhöz, jelentette az MTI az ENSZ Népesedési Alapjának (UNFPA) szerdán kiadott jelentésére hivatkozva.

Noha a szervezet által 1969-ben mért 24 százalékról 2019-re 58 százalékra emelkedett azoknak a nőknek az aránya, akik modern fogamzásgátló eszközöket használnak,

A SZÜLÉSSEL KAPCSOLATOS JOGOK SOK NŐNÉL MÉG MINDIG SÚLYOSAN SÉRÜLNEK.

Az UNFPA leszögezi, hogy 50 éves működése során a szervezet jelentős eredményeket ért el a nők fogamzásgátláshoz való jogainak kiterjesztésében, de még mindig milliók jogait továbbra is gazdasági és társadalmi akadályok csorbítják.

AZ UNFPA ÁLTAL VIZSGÁLT 51 ORSZÁGBAN A SZERVEZET FELMÉRÉSE SZERINT A FÉRJEZETT VAGY KAPCSOLATBAN ÉLŐ NŐK CSUPÁN 57 SZÁZALÉKÁNAK VAN DÖNTÉSI LEHETŐSÉGE A FOGAMZÁSGÁTLÁS TERÉN.

Jellemzően mind a fejlett, mind pedig a fejlődő országokban a legnehezebb helyzetben lévők az alacsonyabb néposztályokból kerülnek ki, megnehezítve ezáltal a gazdasági mobilitást is.

Fogamzásgátló eszközök híján ezek a nők nem tudnak a saját testükről döntéseket hozni, beleértve a terhességet is

- emelte ki Natalia Kanem, az UNFPA igazgatója a közleményben, hozzáfűzve, hogy

az önrendelkezésnek ez a hiánya a nők életének más területeire - például az oktatásra, a személyes biztonságra és a jövedelemre - is kihat, lehetetlenné téve azt, hogy saját maguk alakítsák a jövőjüket.

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: Corbis via Getty Image

TOP 5