Skip to main content

 

A Global Firepower (GFP) az idén is alapos listát készített a világ legerősebb hadseregeiről.

Az elemzés több szempont alapján rendelt pontszámokat az országok mellé, amelyet PowerIndex-nek hívnak, ezt pedig 55 tényező befolyásolja. Bemutatjuk a rangsor első 15 helyezettjét, és azt is, hogy mely országok gyengültek, vagy éppen erősödtek leginkább tavalyhoz képest.

hirdetés

A Global Firepower (GFP) 2019-es elemzése szerint a legtöbbet továbbra is az Egyesült Államok költ  haderőre, több mint háromszor annyit, mint az őt követő Kína.Költekezésben a harmadik helyen Szaúd-Arábia áll, viszont nekik még a legerősebb 20 ország közé sem sikerült bekerülni az összesített rangsorban.

Regionális szinten Lengyelország szerepel a legelőkelőbb helyen a GFP listáján, ők a 24. helyet foglalják el. A lengyelek után Ukrajna jön a 29. helyen, majd Csehország a 30., Románia a 40., Magyarország az 55., Ausztria az 56., Szlovákia a 60., Szerbia a 79., Szlovénia pedig a 88. helyen áll.

A repülőgépek tekintetében az Egyesült Államok vezet, őket Oroszország, Kína és India követi, míg a tankok számát tekintve az oroszok és a kínaiak is megelőzik az Egyesült Államokat. Ennél meglepőbb, hogy ugyanebben a kategóriában Észak-Korea a negyedik, Szíria pedig az ötödik.

A haditengerészeti rangsorban Észak-Korea vezet,ez főleg a tengeralattjáróik számának tudható be. A második a rangsor ezen szegmensében Kína, őket pedig az Egyesült Államok követi.

A teljes lista ide kattintva tekinthető meg.

Mi alapján rangsorolták az országokat?

Emberi erőforrás: a GFP szerint a háborúban az egyik legfontosabb tényező az emberi erőforrás. Emiatt az erősségi index kialakításánál figyelembe veszik a népességet, a rendelkezésre álló munkaerőt, a szolgálatra alkalmas emberek létszámát, a hadsereg teljes létszámát, és azon belül az aktívak, illetve a tartalékosok számát.

Légierő: a légierő a modern hadseregek egyik legfontosabb eleme. Az elemzés elkészítésekor elsődlegesen a vadászgépek, bombázók, csapatszállítók, helikopterek és harci helikopterek száma dominált.

Gépesített haderő: a rangsor kialakításánál fontos, hogy egy adott ország mennyi tankkal, páncélozott és egyéb gépesített járművel, szállítóeszközzel rendelkezik.

Haditengerészet: ide tartoznak többek között a repülőgép-anyahajók, a rombolók, az aknakereső hajók, valamint a tengeralattjárók. A GFP azonban nem vont le pontot az olyan országoktól, amelyeknek nincs tengere, és ezért nincs is jelentős flottája.

Természeti erőforrások: a kőolaj a modern harcászatban is döntő szerepet játszik, ezért az olyan államok, amelyeknek jelentős tartalékaik vannak, előrébb kerültek a listán. A GFP beszámítja az olajtermelést, az olajfogyasztást, valamint az olajtartalékokat is. De az az állam, ahol túl magas a fogyasztás, pontlevonást kapott.

Logisztika: a háború a logisztika csatája is, hiszen az eszközöket, járműveket és az embereket minél gyorsabban és hatékonyabban kell eljuttatni egyik helyről a másikra. Itt a GFP figyelembe vette a munkaerőt, a kereskedelmet, valamint az ország hétköznapi infrastruktúrájának fejlettségét.

Földrajz: ennek akkor van jelentősége, ha egy állam védekező szerepet vállal egy háborúban. Az inváziót sokkal könnyebb megállítani, ha egy ország jó természeti adottságokkal rendelkezik. Fontos az is, hogy a nukleáris fegyvereket közvetlenül nem vették fel a listát befolyásoló tényezők közé, azonban azok az államok, amelyek feltételezhetően, vagy bizonyítottan rendelkeznek atomfegyverekkel, bónuszpontokat kaptak.

Továbbá a NATO-tagoknak is jár plusz pont, hiszen ők elméletileg szövetségesek, így egy esetleges konfliktus esetén egymás segítségére sietnek. A politikai és katonai irányítást nem vizsgálják, mert a GFP szerint ez erősen szubjektív szempont. Az erősségi indexnél fontos még az adott ország gazdasági potenciálja, helyzete.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás -  A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5