Skip to main content

Data for Good 

A  Facebook bejelentette, hogy olyan új eszközöket fejlesztenek, amelyekkel mérhető volna az úgynevezett társadalmi távolságtartás (social distancing), vagyis az, hogy az emberek megtartják-e egymástól a kellő fizikai távolságot annak érdekében, hogy visszafogják a koronavírus terjedését.

A közösségi médiaóriás közlése szerint a Data for Good névre hallgató program keretében a Facebook olyan Betegségmegelőző Térképeket (Disease Prevention Maps) fejlesztett, melyek képesek lesznek megmutatni, az egyes emberek hogyan mozognak egyes térségekben – írja a CNBC.

hirdetés

A Facebook abban reménykedik, hogy az így gyűjtött adatok hatékonyan segítik majd az állami egészségügyi szervek munkáját abban, hogy monitorozni tudják a koronavírus terjedését, illetve ennek következtében célirányosabb döntéseket tudjanak hozni.

A Facebook bejelentése alapján a térképek három fő elemmel rendelkeznek majdAz első pillér a közösségi lokációs adatokra vonatkozik, vagyis annak valószínűségét mérné, hogy az emberek egy adott területen milyen eséllyel lépnek közeli kapcsolatba más emberekkel.

A második pillér magának a mozgásnak a trendjét mérné. Vagyis az adatok kimutatnák, egy adott területen az emberek mennyit járnak el otthonról, illetve mennyit tartózkodnak otthon.

Végül a harmadik pillér egy, a társadalmi összeköttetést mérő index lenne, melynek kapcsán az adatok felfednék a felhasználók ismerőseinek eloszlását egy adott területen. Ennek köszönhetően a hatóságok láthatnák, mely területeken van a legnagyobb szükségük az embereknek segítségre.

A Facebook már előzetesen igyekezett választ adni a felmerülő adatvédelmi aggodalmakra, amikor hangsúlyozták, az új eszközök nem mutatnák egyes konkrét magánszemélyek mozgási mintázatait, és a rendszert nem lehetne használni konkrét személyek beazonosítására – például abban az esetben, ha azok megszegik a távolságtartási előírásokat.

Az adatgyűjtés pedig a felhasználó jóváhagyásán múlik majd, tehát nem lesz automatikus - ami nem teljesen megnyugtató, ha azt nézzük, hogy a Facebooknak korábban is volt gondja abból, hogy az alkalmazás akkor is követhette egyes felhasználók lokációs bejelentkezéseit, ha azok külön kérték ennek ellenkezőjét.

Ezen kívül egyes felhasználóknak egy kérdőívet is felkínálhat a Facebook, melyen keresztül az egészségi állapotukról adhatnak meg információkat. Ennek motorját a Carnegie Mellon University Delphi Research Center fejlesztette, és úgy alakították ki, hogy az alapján az egészségügyi hatóságok jobban láthassák, mikor és hol érdemes szigorítani vagy lazítani egyes szabályozásokon. A Carnegie Mellon közölte, a kérdőív válaszait nem osztják meg a Facebookkal.

Zuckerberg emellett hozzátette, amennyiben az új eszközeik sikeresek lesznek, úgy arra is lehetőség nyílik, hogy például heti bontású térképeket készítsenek, melyek segítségével pontosabban föl lehet mérni, hány koronavírusos esetre számíthatnak egyes helyi kórházak a következő napokban. Emellett egy ilyen modellezés azt is mutathatja, mely területeken nő a járvány, illetve mely területeken sikerült lelapítani a görbét.

Nem a Facebook azonban az egyetlen nagy amerikai technológiai vállalat, amely beszállt a koronavírus-járvány elleni küzdelembe.

A Google például szintén olyan eszközt fejleszt, amely térképezni tudja, hol dolgoznak az emberek, illetve betartják-e a társadalmi távolságtartásra vonatkozó előírásokat.

A Microsoft pedig egy chatbotot (illetve más eszközöket) tervez, amely abban segítené az egészségügyi hatóságokat, hogy távol tartsák az egészségügyi intézményektől azokat a személyeket, akiknek nem feltétlenül muszáj bemenniük – ezzel is csökkentve a járvány terjedésének esélyeit.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5