Skip to main content

Elon Musk milliárdos 

A Tesla 48 éves vezetőjének, Elon Musknak az egyik Twitter-bejegyzéséből derült ki, hogy a ma már 40 milliárd dollárra becsült vagyonnal rendelkező vezérigazgató annak idején kétezer dollárral indult az Egyesült Államokba, majd később hatalmas diákhitel-tartozást halmozott fel, és még az egyetemet is otthagyta.

Ezután alapította meg a Teslát, a Boring Company-t és a SpaceX-et, és lett mára az egyik leginnovatívabb figurája az új technológiáknak.

hirdetés

Elon Musk Dél-Afrikában született, ám egész életében az Egyesült Államokba vágyott. Egy 2012-es interjúban elmondta, hogy úgy tűnt számára, mindig amikor valami új, izgalmas technológiai újdonságot találnak fel, azt Amerikában teszik.Éppen emiatt tűzte ki magának célul, hogy egy nap ő is az USA-ban éljen.

Az útja azonban először Kanadába vezetett, ahol elmondása szerint rendkívül kevés pénzből kellett megélnie. Tonrontóban mindössze egy szerény albérletre futotta és összesen 2000 dollár kezdőtőkéje volt, azonban ösztöndíjat nyert a University of Pennsylvaniára, így végre az Egyesült Államokba költözhetett, de a diplomaszerzés után nem igazán találta a helyét.

Egy interjúban felidézte, hogy

nem akart felnőni, és úgy gondolta, hogy az ideális munka számára az lenne, ha újdonságokat találhatna fel és alkothatna meg.

Hozzátette, hogy ekkoriban még nem tudta pontosan, hogy ezt miként valósítsa meg, mert két lehetőség állt előtte: vagy saját vállalatot alapít, vagy olyannál dolgozik, amely innovatív eszközöket készít.

Végül a Szilícium-völgyben kötött ki, ahol beadta a jelentkezését a dotcom időszak, vagyis a kezdeti internetes időszak egyik legfelkapottabb cégéhez, a Netscape-hez, ahonnan viszont nem érkezett válasz.A Tesla vezérigazgatója felidézte, hogy még a cég irodájába is elment, ahol azonban csak üldögélt a váróban, mivel túl szégyenlős volt ahhoz, hogy bárkivel is beszéljen. "Csak kínosan álltam az előcsarnokban és figyeltem az embereket, hogy kivel tudnék beszélni. Azonban egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy bárkit megszólítsak, így egy idő után elmentem" - mondta Elon Musk.

Musk ekkor döntött úgy, hogy saját céggel próbálkozik. Otthagyta a Stanford mesterképzését, és testvérével, Kimballal közösen létrehozták a Zip2 nevű vállalatot 1996-ban. Az ötlet az volt, hogy egy olyan szoftvert fejlesztenek, amellyel a nagy médiavállalatok számára egyszerűbb a tartalmak online közzététele és az átállás az internetes világra. Segédkeztek például a New York Times online átállásában is.A Zip2 céget aztán 1999-ben vásárolta fel a Compaq 340 millió dollárért.

Még ugyanabban az évben Musk - társalapítóként - 10 millió dollárral szált be az X.com nevű online finanszírozással foglalkozó vállalatba. Az X.com egy évvel később összeolvadt a Confinity-vel, amelynek saját pénzügyi szolgáltatása volt PayPal néven.

Musk egészen 2000 októberéig volt vezérigazgató a cégnél, azonban egy belső viszály miatt eltávolították a pozíciójából. Ekkor kezdett el Musk dolgozni a következő nagy dobásán, majd 2002-ben megalapította a SpaceX-et, amely mára az űripar egyik megkerülhetetlen vállalatává nőtte ki magát. Majd egy évvel később pedig elindította a Teslát. Ma már Musk személyes vagyona meghaladja a 40 milliárd dollárt, a Tesla szárnyal, a SpaceX pedig sorra nyeri az űripari megbízásokat.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A kép forrása: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI

TOP 5