Skip to main content

Vladimir Putin utajovobe.eu 

Putyin az orosz kormány tagjaival folytatott videokonferencián hangsúlyozta, hogy a világon először jegyeztek be oltóanyagot az új koronavírus ellen.

Az orosz államfő szerint a vakcina hatékony és tartós immunitást alakít ki a szervezetben. Közölte, hogy egyik lánya is megkapta az oltást.

hirdetés
 

Meg kell kezdenünk a vakcina tömeggyártását, hogy mindenki, aki csak akarja, igénybe vehesse tudósaink vívmányát - mondta Putyin.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közölte, hogy az oltóanyag, amelyet a Nyikolaj Gamaleja Nemzeti Járványügyi és Mikrobiológiai Kutatóintézet fejlesztette ki, az magas antitest titert alakított ki az önkéntesekben, akik közül senkinél sem alakult ki súlyos immunizálási komplikáció. 

Az orosz szaktárca szerint a Covid-19-cel szembeni immunitás az oltást követően akár két évig is fennmaradhat.

Elsőként az egészégügyi dolgozókat és a tanárokat fogják beoltani. 

Forgalomba a készítmény 2021. január 1-től kerül.

Alekszandr Gincburg akadémikus, a Gamelaja Intézet vezetője korábban elmondta, hogy az első orosz oltóanyag egy vektorvakcina, amely egy olyan adenovírus-DNS-en alapul, amelybe beépítették a SARS-CoV-2 koronavírus egyik génjét.

Az adenovírust (közepes méretű, lipidburok nélküli, többnyire légzőszervi megbetegedést okozó családhoz tartozó vírust) az eljárás során olyan tartályként használják fel, amely a koronavírus-gént a sejthez szállítja.

Ott beindítja az új koronavírus burkának fehérjeszintézisét, és ily módon megismerteti az immunrendszert a potenciális ellenséggel. Az ilyen típusú készítményeket nevezik vektorvakcinának.

A kedden közölt hivatalos adatok szerint Oroszországban április 23. óta először csökkent 5 ezer alá, 4945-re a 24 óra alatt újonnan diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma. A fertőzések száma ezzel 897 599-re emelkedett, ami 0,6 százalékos növekedést jelent. Az új esetek 28,4 százaléka tünetmentes.

Oroszország a negyedik helyen áll a világon a kimutatott koronavírus-fertőzések számát tekintve az Egyesült Államok (5 094 565), Brazília (3 057 470) és India (2 268 675) után.

Az aktív esetek száma 1679-cel 179 293-ra csökkent. A halálozások száma 130-cel 15 131-re, a gyógyultaké pedig 6494-gyel 703 175-re emelkedett.

Az országban a járvány kezdete óta több mint 31 millió, az elmúlt nap folyamán pedig mintegy 177 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával 239 495 ezer embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

A WHO egyeztet az oroszokkal

Kedden Tarik Jasarevic, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szóvivője azt közölte, hogy a szervezet egyeztet az orosz hatóságokkal arról, hogyan tudná a WHO is elfogadni az Oroszországban már bejegyzett első orosz vakcinát.

A vakcinát fejlesztő orosz intézet mindazonáltal eddig nem tett közzé részletes tudományos eredményt egyetlen klinikai vizsgálatról sem mértékadó tudományos folyóiratokban.

Szoros kapcsolatban vagyunk az orosz egészségügyi hatóságokkal, és vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a WHO hogyan fogadhatná el minősített vakcinaként az orosz fejlesztést - emelte ki Tarik Jasarevic genfi sajtótájékoztatóján.

Bármilyen oltóanyag elfogadásának feltétele, hogy a legszigorúbban áttekintsék és megvizsgálják azokat az adatokat, amelyek bizonyítják a vakcina biztonságosságát és hatékonyságát.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás: MTI/Origó - A nyitókép csak  illusztráció, forrás: wikipedia

TOP 5