Skip to main content

koronavírus gyenge pontja 

Kutatók úgy vélik, hogy sikerült megtalálni a SARS-CoV-2 vírus gyenge pontját, vagyis egy lépéssel közelebb járnak, hogy ezen keresztül el tudják pusztítani – azaz legyen gyógymód.

Felfedezésüket az ACS Nano szaklapban tették közzé

A koronavírus gyenge pontja közvetlenül a vírus tüskefehérjéi mellett van, amin keresztül a gazdatestekhez kapcsolódnak.

A kutatók szerint ha ezt veszik célba, akkor közömbösíthetik a vírust, vagyis

kicsit olyan az egész, mint a Halálcsillag elleni támadás a Csillagok háborújában.

Ennél egy fokkal tudományosabb magyarázat, hogy a molekulák, fehérjék és sejtek között elektrosztatikus kölcsönhatások jönnek létre. Olyan ez, mint a mágnes, az ellentétes töltések vonzzák, az ugyanolyanok taszítják egymást.

Ez a régió, amiről a kutatásban szó esik, és mindössze 10 nanométerre esik attól a résztől, amin keresztül a vírus a gazdatesthez kapcsolódik, pozitív töltésű. 

Ezzel szemben a sejtjeinken lévő receptorok, amiket a vírus is megcéloz, negatív töltésűek, vagyis mikor találkoznak, akkor vonzzák egymást, összekapcsolódnak, és a vírus a sejtbe jut.

A kutatók szerint a megoldás ott van, hogy a már előbb említett gyenge pontnak minősített régiót negatív töltésű molekulával blokkolják, ami után már képtelen lenne arra a vírus, hogy megcélozza a gazdatestet.

Ez azonban időigényes és nem egyszerű feladat, vagyis nem olyan megoldás, ami pár héten belül elérhető lehet, de a korábbi példánál maradva, a Halálcsillagot is csak sikerült elpusztítani. 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: pixabay

TOP 5