Skip to main content

harci repülőgép amerikai hadsereg 

Az Egyesült Államok légiereje új harci repülő prototípust tesztelt. A gépet mindössze egy év alatt ütötték össze.

Az új eszközről egyelőre nem árultak el részleteket.

hirdetés

Annyi azonban tudható, hogy a következő generációs (hatodik generációs) katonai repülőgép, amelynek feladata az ötödik generációs kínai J–20 és az orosz Szu–57 lopakodó gépek leküzdése, vagyis a légi harc.

Az új gépről Dr. Will Roper az amerikai légierő beszerzésekért és kutatás-fejlesztésért felelős vezetője beszélt egy sajtóeseményen. Roper mindössze annyit mondott el, hogy a prototípus fejlesztése és megépítése másfél évet vett igénybe a digitális tervezési rendszernek köszönhetően.

A gép rendszerbe állítható példányai öt év alatt készülnének el.

Ez – ha megvalósul – szélvész gyorsaságú fejlesztési folyamatot feltételez az említett ötödik generációs gépek egy évtizedes fejlesztéséhez, vagy a lassan húsz éves F–35 programhoz képest. 

A 3D tervező és modellező eszközök használatával nyolcvan százalékos időmegtakarítást értek el. Az új munkamódszer egyik példája a Boeing/Saab T–7A Redhawk kiképzőgép, amelynek tervezése során 36 hónap alatt jutottak el az első röpképes példányig. 

Az ilyen módon konstruált eszközöket ideiglenesen e-seriesnek nevezik majd és ezt a prototípus nevében is feltüntetik majd (a kísérleti típusokat rendesen Y-nal jelölik). Az e-sorozathoz fog tartozni a Minuteman III interkontinentális ballisztikus rakétát leváltó új generációs hordozórakéta is.

Roper kiemelte, hogy az új prototípus gyakorlatilag rekordsebességgel készült el és a tempó fenntartása érdekében újrahasznosítják a már rendszeresített ötödik generációs gépek részeit, például a szenzorrendszereket.

A programra évi egymilliárd dollárot költene az Egyesült Államok légiereje, ha a Kongresszus is úgy látja jónak.

Forrás - Nyitókép forrása: Borítókép: Air Force 2030 - Call to action képernyőkép. Fotó: AFResearchLab / YouTube

TOP 5