Skip to main content

véreső 

Bibliai csapás vagy természeti jelenség a véreső? A tudomány választ ad a kérdésre.

A véreső

A véreső évszázadokon át félelmet keltett az emberekben, nem csak Ázsiában vagy Amerikában, de Európában, így Magyaroszágon is például a XVIII. század elején.

hirdetés

A Pozsonyban élő Johann Gottlieb Schwarz egy levelében arról tett említést, nagy riadalom támadt az emberek közt, amikor 1720. június 8-án véreső hullt alá a felhőkből.

Bél Mátyás lelkész, egyben korabeli tudós, aki vizsgálta a nem mindennapi eseményt, arra a következtetésre jutott, hogy a jelenség hátterében a szokatlanul elszaporodott beteg lepkék, pontosabban azok anyagcseretermékei állnak.

Mára a tudomány természetszerűleg mást állapított meg.

Ha télen vörös hó esik, az a sivatagi homok csapadékban való megjelenésére vezethető vissza, így e véreső csak telente fordulhat elő. De nem csak a sivatagi homok a felelős a a csapadék vörösre színeződéséért, mivel a "bibliai csapásra" sok kerülhet nyáron is.

Véreső Zamorában

2014-ben Zamorában esett véreső, melyből mintát gyűjtött egy helyi lakos. A mintát elemezve a spanyol tudósok arra a megállapításra jutottak, hogy a történtekért a Haematococcus pluvialis fajnevű édesvízi zöldalga felelős.

alga véreső

Forrás: wikipedia

Ha az alga feljut a széllel az esőfelhőbe, az ott kialakuló stressz hatására vörösre színeződik, így keletkezik a vér színére emlékeztető csapadék. 

Az orosz véreső

2018-ban Szibériából is jelentették a furcsa jelenséget, és bár a sivatagi homokkal vegyes véreső ott sem ismeretlen, kiderült, az esemény nem másra, mint környezetszennyezésre vezethető vissza.

Norliszkban egy kohászattal foglalkozó gyár udvaráról az ott tárolt nagyobb mennyiségű vas-oxidot felkapta egy erős szélroham, így keveredett a vörös színű, finom szemcséjű por a csapadékkal, majd hullott alá immáron véresőként.

Haleső Hondurasban

A véresőhöz hasonlóan Honduraban ismert jelenség az évente egyszer előforduló haleső, ami talán nem "rémíti" meg annyira az embereket, mint a vörös csapadék.

De nem csak halak, más élőlények is potyoghatnak az égből, és nem csak Hondurasban. Magyarországon, pontosabban Rákóczifalván tíz éve békákkal együtt érkezett az eső.

"Nagyon megijedtem, mikor a szakadó esőben valami elkezdett dobogni az esernyőmön (...) Mikor felnéztem, a világos esernyőszöveten úgy láttam, mintha apró élőlények mászkálnának rajta. Gyorsan le is ráztam őket róla, és mikor körbenéztem, láttam, hogy elszórva apró békák teremtek körülöttem a semmiből" - számolt be a szoljon.hu-nak egy a meglehetősen ritka, de létező jelenségtől kissé megrémült nő.

1934-ben haleső is esett hazánkban, a korabeli sajtó be is számolt róla. A Prágai Magyar Hírlap szerint a tarpai haleső egyszerű természeti jelenség, melynek hátterében egy forgótölcsér áll. A tölcsér tömegével emeli a magasba a kis méretű halakat, így esnek azok alá az esővel együtt nemsokkal ezután. 

A lap említést tesz még egy besztercebányai esetről is, 1672-ből. Akkor férgek hullottak az égből, de nem egy, hanem tízféle.

Ha választani lehet, akkor már inkább a halak vagy a békák!

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: UFOSIGHTS.COM

TOP 5