Skip to main content

brazil vírusmutáció covid 

A koronavírusnak a brazíliai Amazonas-vidéken azonosított új mutációja háromszor fertőzőbb a kórokozó globálisan domináns formájánál, de az előzetes vizsgálatok azt mutatják, hogy a vakcinák hatékonyak ellene, közölte Eduardo Pazuello brazil egészségügyi miniszter csütörtökön anélkül, hogy bizonyítékokkal támasztotta volna alá kijelentését.

A brazíliai Amazonas állam fővárosában, Manausban kialakult súlyos járványhelyzet miatt nyomás alá került tárcavezető meghallgatásán a brazil szenátusban arról próbálta biztosítani a képviselőket, hogy a fertőzöttek számának utóbbi hónapokban tapasztalt váratlan megugrása ellenére ellenőrzés alatt tartják a helyzetet.

Azt mondta, az oltás szempontjából szóba jövő lakosság felét júniusig tervezik immunizálni, a másik felét pedig az év végéig. Ugyanakkor az ország eddig a lakosság alig felének tudott vakcinát lekötni.

Brazília három hete indította meg az oltási kampányát a Sinovac kínai és az AstraZeneca brit cégek vakcináival. Pazuello nem tért ki arra, hogyan mérték fel az említett oltóanyagok hatékonyságát a manausi vírusvariációval szemben.

„Hála istennek, az elemzések alapján egyértelmű értesüléseink vannak arról, hogy a vakcinák hatnak ezen variáns ellen. Ennek ellenére jóval fertőzőbb. Vizsgálataink szerint háromszor annyira fertőző”

– tette hozzá. A brazil egészségügyi minisztérium, amely nem tett közzé információt a tárcavezető által hivatkozott elemzésekről, eddig nem reagált megkeresésekre.

A brazíliai Butantan Közegészségügyi Intézet, amely a Sinovac céggel partnerségben teszteli és gyártja a CoronaVac kínai védőoltást, közölte, hogy tanulmányozza a manausi variánst, ugyanakkor legkorábban két hét múlva lehet eredményekre számítani.

A Fiocruz Központ, amely az AstraZeneca céggel állt össze az Oxfordi Egyetemmel közösen fejlesztett vakcinájának gyártására, szintén közölte, hogy tanulmányozza az oltóanyagának hatékonyságát a mutáció ellen, és ennek érdekében mintákat küldött Oxfordba.

A koronavírusnak már 236 201 halálos áldozata van a több mint 210 millió lakosú országban, ami a második legnagyobb halálozási szám a világon az Egyesült Államok után. A regisztrált fertőzöttek számát tekintve Brazília 9,6 millióval a harmadik az Egyesült Államok és India után.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: peter-gamal képe a Pixabay -en

TOP 5