Skip to main content

Svájc sikeres gazdaság 

Az olajjal és más nyersanyagokkal való kereskedelem nagyobb részaránnyal bír a svájci GDP-termelésben, mint a turisztikai szektor.

Ha az olajipar legfontosabb országairól van szó, valószínűleg kevesen említenék a szektor élvonalában Svájcot. Az ország hivatalos statisztikái alapján azonban meglepő kép bontakozik ki a svájci gazdaságról.

hirdetés

AZ OLAJ- ÉS NYERSANYAGIPARI KERESKEDÉS UGYANIS NAGYOBB SZEREPET JÁTSZIK SVÁJC GDP-TERMELÉSÉBEN, MINT A TURIZMUS

– írja az RT.com.

Ez pedig nem a koronavírus-járvánnyal áll összefüggésben, vagyis azzal a jelenséggel, hogy a tavaly kibontakozó pandémia globálisan közel lenullázta a turizmust.

A háttérben az áll, hogy a világ legnagyobb független nyersanyag-kereskedő cégei közül számos vállalat székhelye van Svájcban, de legalábbis jelentős irodákat tartanak fenn az országban.

Olyan cégek élvezik az alacsony svájci adókat a szektorban, mint a Vitol, a Glencore, a Trafigura vagy a Gunvor.

A statisztikák alapján pedig az látszik, hogy

A NYERSANYAG-KERESKEDELEM 2018-BAN A GDP 4,8 SZÁZALÉKÁT ADTA, SZEMBEN A TURISZTIKAI SZEKTOR 2,9 SZÁZALÉKOS RÉSZESEDÉSÉVEL.

A friss adatok ráadásul még meg is haladják a korábbi becsléseket – előzőleg a szakemberek nagyjából 4 százalékra tették a nyersanyag-kereskedelem szerepét a svájci GDP-ben.

2018-ban a svájci nyersanyag-kereskedelem egyébként összesen 33 milliárd dollárnyi bevételt generált. Tavaly pedig a nagy nyersanyagpiaci volatilitás miatt a kereskedő vállalatok is hatalmas profitokat realizáltak.

A Trafigura magüzletága például rekord nyereséget ért el. A cég éves jelentése szerint a szeptember végén lezárult pénzügyi évben az olaj- és üzemanyag-kereskedelem ágazata kivételesen erős profitot produkált.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrásLouis fotója a Pexels oldaláról

TOP 5