Skip to main content

Starlink-műholdak Elon Musk Ausztrália 

Szokatlan jelenségre lettek figyelmesek többen Ausztráliában, mikor mozgó fények sokasága haladt végig az éjszakai égbolton. Sokan közülük úgy jellemezték a különleges látványt, mint egy égen száguldó fényvonatot.

Számos rejtélyes fénypont haladt át az éjszaka az égen Ausztrália felett, amiről az ABC számolt be kedd hajnalban a weboldalán.

hirdetés

A jelenségre jó páran felfigyeltek, de a legtöbben nem tudták pontosan megmondani, hogy mit láttak. Volt, aki úgy vélte, hogy valamiféle hadgyakorlat történik hajnali 5-kor, de voltak olyanok is, akik azt hitték, az ufók műve a különleges fénycsík. 

MINT KIDERÜLT, A JELENSÉG NEM A FÖLDÖNKÍVÜLIEK MŰVE VOLT, HANEM KÖRÜLBELÜL 60 DARAB MŰHOLDNAK VOLT KÖSZÖNHETŐ, AMELYEK ELON MUSKHOZ, ILLETVE VÁLLALATÁHOZ TARTOZNAK. 

Az Ausztrália felett látható Starlink-műholdak minden valószínűség szerint azok voltak, melyeket a múlt héten indították el a Starlink-projekt keretein belül.

Perry Vlahos, a Viktória Csillagászati Társaság munkatársa elmondta, hogy az egyenes vonalban elhaladó műholdakról egyértelműen lehetett tudni, hogy nem csillagok, de ezt azok, akik alig néznek csillagokat, nehezen tudták volna megállapítani.

Hozzátette:

"Nem voltak olyan fényesek, mint a csillagok, de mivel a műholdak egyvonalban, fényvonat módjára haladtak el az égen, így könnyen felhívhatták magukra a kint sétálók figyelmét"

A SpaceX műholdjai

Az Elon Musk tulajdonában lévő SpaceX vállalat 2021-ben több száz műholdat indított útjára annak érdekében, hogy nagysebességű internetet tudjon biztosítani olyan területeken is, ahol eddig nem volt rá lehetőség. A Starlink-projekt lényege, hogy a kis műholdak konstellációja a Föld körül alacsony pályán álljon, így összekapcsolva ezeket a földi adó-vevőkkel. Jelenleg 1200 szerkezet kering a Föld körül, hogy egy nap majd globális lefedettséget biztosítsanak az emberek számára.

A SZOLGÁLTATÁS AUSZTRÁLIÁBAN 2021 KÖZEPÉN LESZ ELÉRHETŐ. 

Mindemellett a potenciális ügyfelek e-mailben kaptak tájékoztatást arról, hogy a kezdeti béta verzió Victoria állam központjában és Új-Dél-Wales déli részein lesz elérhető 50 és 150 megabit per másodperc közötti adatsebességgel. 

A CSILLAGÁSZOK VISZONT NEM FELTÉTLEN ÖRÜLNEK A TÖBB SZÁZ MŰHOLDNAK AZ ÉGEN, HISZEN EZEK A SZERKEZETEK FOLYAMATOSAN BEFOLYÁSOLJÁK AZ ŰRRŐL KÉSZÜLŐ KÉPEKET. 

Tavaly volt, aki megpróbálta megörökíteni egy üstökös képét, de fényképeit több tucat műhold tette tönkre. A SpaceX már számos módszert próbált ki annak érdekében, hogy a műholdak kevésbé legyenek láthatóak, beleértve a fényvisszaverést csökkentő festékkel való bevonást, de egyelőre még nem született teljesen megnyugtató lezárása a kérdésnek.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok: 

Forrás - Nyitókép: A rejtélyes fénypontok - FORRÁS: HTTPS://WWW.ABC.NET.AU/ REDDIT: U/RDUB001

TOP 5