Skip to main content

fiatal gazda elöregedés agrárium 

A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, így Magyarországon is problémát jelent az, hogy ki és hogyan veszi át a gazdaságok vezetését az idősebb generációtól.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, így segítve az akadályok feltárását és elhárítását.

Az agrárkamara az MTI-nek küldött közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésének előzetes adatait, amely szerint a 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években.

A FELMÉRÉS SZERINT TAVALY A GAZDASÁGOK IRÁNYÍTÓINAK 35 SZÁZALÉKA VOLT 65 ÉVES VAGY ANNÁL IDŐSEBB, UGYANAKKOR CSUPÁN 10 SZÁZALÉKA 40 ÉVNÉL FIATALABB

A NAK a megoldási lehetőségek kidolgozásáért összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját, elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív segítségével.

A kamara honlapján elérhető kérdőív június 30-ig tölthető ki, elsősorban a gazdaságokat átadni kívánók, illetve az átvevők válaszait várják.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Brett Sayles fotója a Pexels oldaláról 

TOP 5