Skip to main content

eladó bunker Csehország 

Mintegy ötezer, különféle méretű és eltérő feladatokra épült betonbunkert húztak fel villámgyorsan a II. világháború előestéjén a Szudéta vidéken, mert attól tartottak, hogy a Harmadik Birodalom lerohanja Csehszlovákiát. Félelmük nem volt alaptalan.

A cseh hadsereg meghirdette és árusítja azokat a II. világháborús bunkereket, amelyeket 1938-ban építettek az ország akkori német határánál, mert tartottak tőle, hogy a nácik lerohanják őket. A roppant kiterjedt erődrendszert személyzettel látták volna el, hogy így tartóztassák fel a németeket egy villámháború esetén, amíg a hadsereget be tudják vetni és behívják a tartalékosokat. Bár az egész rendszer nem készült el 1938 szeptemberéig, azonban a hegyek közé épített bunkerek egy támadás esetén komoly akadályt jelentettek volna a Wehrmacht csapatoknak és ez azért aggasztotta a német vezérkart is.

hirdetés

Annak ellenére, hogy a prágai kormány képes lett volna 1,1 millió katonát mozgósítani és megvédeni magát, azonban ezt nem osztották a nagyhatalmak. 1938 szeptember 29-én a Német  Birodalom, Anglia, Franciaország és az Olasz Királyság aláírta a müncheni egyezményt, amely gyakorlatilag felosztotta a hatalmak között Csehszlovákiát. Hitler a szudétenémetek védelme érdekében követelte magának azt a hadászatilag stratégiai területet, ahol a bunkerrendszer épült.

Enélkül pedig az ország védelme lényegében eltűnt. A németek pedig nem sokat teketóriáztak, 1939 márciusában már meg is szállták Csehszlovákia maradékát. Fura módon a bunkerhálózat a háború végén éppen a náciknak segítette feltartóztatni a szovjet csapatokat 1945 áprilisában, lassítva előrenyomulásukat, miközben az ostrom több ezer áldozatot követelt. Nyolcvan évvel később ezek a beton monstrumok még mindig ott állnak, háborús mementóként. 

2000-ben Csehszlovákia jogutódja a Cseh Köztársaság lett, amely azóta rendszeresen juttat a régiók, vagy az önkormányzatok birtokába a bunkerekből, de magánszemélyeknek is adnak el. 

Az ország területén 4993 háború előtt épült bunkerről tudunk"

- mondta a cseh védelmi tárca szóvivője. Ezeknek már nincs katonai jelentősége és közülük évente több tucat kerül új tulajdonoshoz. Eddig egyébként 1767 kisebb bunkert és 112 komolyan megerősített bunkert értékesítettünk - teszi hozzá Petr Sykora.

Nagyon beindult a bunker biznisz

Évről évre egyre több megerősített bunkert kínálnak eladásra a cseh hadsereg weboldalán. Az ár pedig ezer eurótól több tízezer euróig terjed, attól függően, hogy milyen földterületet kínálnak vele együtt. A bunkereket nyilvános árverésen értékesítik és egyre nő az érdeklődés irántuk.

Ezzel együtt egyre több korabeli létesítményt újítanak fel civil önkéntesek. Az elkészültek pedig múzeumként funkcionálnak. Az egyik legismertebb és leginkább látogatott a Hurka tüzérségi erődítmény, amely Kraliky város közelében, a Szudéta hegység lábánál, nem messze a lengyel határtól található. Jó példa a felújításokra a Bouda szuperbunker. Ezt ma már cseh kulturális emlékként kezelik.

Forrás - Nyitókép: Katonai bunker a második világháborúból Csehországban - forrás: Shutterstock

TOP 5