Skip to main content

robot férfiak elnőiesedése 

A robotok térnyerése a feldolgozóiparban általában olyan munkahelyeket szüntet meg, amelyeket férfiak töltenek be. Ez visszaszoríthatja a háztartásokban a férjek, férfi partnerek domináns kereső szerepét, ami a férfiasság leértékelődését hozza a jelenlegi állapotokhoz képest.

Az átalakulás már meg is kezdődött.

hirdetés

A történelem során mindig nehezebb volt nőnek lenni a társadalmakban, ám férfinak lenni sem mindig könnyű, és a világ olyan irányban fejlődik, hogy vélhetően a jövőben leértékelődik a kemény férfi szerepe a társadalmak működtetésében

– vezeti fel elsősorban a robotok terjedésének hatását elemző cikkét Andreas Kluth, a Bloomberg publicistája.

A LEGTÖBB FÉRFI VALÓJÁBAN NEM ALFA-HÍM, MONDJUK EGY JAMES BOND, AKI SOSEM ÖREGSZIK MEG, ÉS MINDIG GYŐZ. EZ MEGLÁTSZIK A LEGTÖBB STATISZTIKÁBAN.

Az Egyesült Államokban egy nemrégiben megjelent statisztika szerint 100 ezerrel rekordot döntött a kábítószer-túladagolásban meghaltak száma egy éven belül, ami a 2015-ös adat nagyjából duplája, és az érintettek 70 százaléka férfi volt. Kínában a kormányt aggasztja az, amit „férfiassági válságnak” neveznek, és a fiúk elnőiesedésében érnek tetten, bármit is jelentsen ez. Ezért szorgalmazzák a férfias „jang szellem” erősítését, hogy fennmaradjon egyensúlya a „jinnel”.

A szakértők egy része Németországban pontosan ugyanígy fogalmaz: a „férfiasság kríziséről” beszél, amikor le akarja írni a keletnémet lakosságban történt változásokat a német újraegyesítés után. Az 1990-es fordulatot követően sok nő a volt Kelet-Németországból nyugati férfihez ment férjül, hátrahagyva szingliként a keleti férfiakat, akiket ez frusztrál, és elidegenít a társadalomtól. A német újraegyesítés egyszeri alkalom volt, ám az automatizáció tendenciaszerűen gyengíti a kemény férfimunka szerepét a társadalmak fenntartásában.

Árnyoldal

A robotok terjedése alapvetően jó dolog: növeli a termelékenységet, javítja a termékek minőségét, megszabadítja az embereket a frusztráló, unalmas munkától, ám mint minden jónak, ennek is van árnyoldala. A feldolgozóipari tevékenységeket, amelyeket jellemzően automatizálnak, túlnyomórészt férfiak végzik, míg a szolgáltatásokban kiegyenlítettebb a két nem szerepe.

EZZEL A FÉRFIAK ELVESZTIK AZ ESÉLYÜKET A JÓL FIZETETT, KÉKGALLÉROS ÁLLÁSOKRA, ÍGY CSÖKKEN A SÚLYUK A CSALÁDFENNTARTÁSBAN.

Erre a lehetőségre már 1973-ban felhívta a figyelmet Gary Becker Nobel-díjas közgazdász A házasság elmélete (A Theory of Marriage) című írásában. Eszerint a férfiak és a nők keresete közti különbség a nők szemében gyengíti a házasság értékét. Amíg főként a férfi volt a kereső, addig meg lehetett magyarázni, miért elfogadható, hogy a házimunka nagyja a nőre hárul. Ha azonban a nők nem keresnek rosszabbul, mint a férfiak, akkor anyagi értelemben kevésbé van értelme hozzákötniük magukat egy férfihoz.

Ezt a jelenséget megfigyelték az USA Appalachia szénbányászati régiójában. Az 1970-es években, amikor a bányászok jól kerestek, sokkal több volt a házasság és az házasságon belül született gyerek, mint egy évtizeddel később, amikor leáldozott a bányászkodásnak s vele a keményen dolgozó, jól fizetett férfimunkának.

Jönnek a robotok

Egy olasz és amerikai kutatókból álló kutatócsoport egy-egy régiót vizsgálva összefüggést talált a robotok terjedése, illetve a nők és a férfiak keresetének közeledése között. A házasságok csökkentek, a válások és a papír nélküli együttélések szaporodtak, és egyre kevesebb gyerek született házasságon belül. Mindez önmagában nem jó vagy rossz, csupán azt jelzi, hogy a társadalmak változnak, ám ennek következménye lehet, hogy a férfiak gyökeresen más helyzetben találják magukat, mint amilyenben apáik és nagyapáik éltek.

Az egyik legfőbb következmény, hogy prédájává válhatnak a demagóg, szélsőjobboldali politikának, ahogy az Németország keleti részén az Alternatíva Németországnak párt vagy a hangsúlyosan macsó amerikai Donald Trump volt elnök népszerűségén látszik. És a legjobb, amit a férfiaknak tanácsolhatunk a Bloomberg publicistája szerint, hogy ne hadakozzanak a változás ellen, hanem éljék azt meg egyfajta felszabadulásként a hagyományos, merev nemi szerepek alól.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Egy látogató okostelefonjával fényképet készít egy 3D nyomtatóból készült humanoid robotról az InMoov sarokban a Viva Technology kiállításon 2018. május 25-én Franciaországban. Fotó: Chesnot / Getty Images

TOP 5