Skip to main content

űrszemét Hold hordozórakéta 

Nem egy Falcon 9, hanem egy kínai hordozórakéta a messzire tévedt űrszemét.

Korrigálta tudósítását az Ars Technica, amelyben az NOAA műholdját feljuttató Falcon 9-es hordozórakétának vélték a WE0913A ideiglenes névvel ellátott tárgyat, amely ütközőpályán van és várhatóan március 4-én becsapódik a Holdba.

hirdetés

A nagy sajtóvisszhangot kiváltó hír miatt még az Európai Űrügynökség is ejnyebejnyézett egy sort.

Az eredeti híradás forrása Bill Gray és az általa fejlesztett, földkörüli tárgyak pályáját követő Project Pluto volt, aki az ember alkotta azonosítatlan tárgynak próbált eredettörténetet keresni. Gray azóta elismerte, hogy tévedett.

A hibát a NASA munkatársa Jon Giorgini fedezte fel, akinek gyanús volt, hogy a NOAA műhold útja nem vezetett a Hold közelében, így fura lett volna, ha hordozórakéta végül ott köt ki.

Talált viszont egy sokkal jobb jelöltet: a 2014 októberében elindított kínai Csang'o-5-T1 küldetést és hordozórakétáját, egy Hosszú Menetelés 3C-t.

Ez a Földre kőzetmintákat visszahozó Csang'o-5 küldetést megelőző teszt volt. Az indítási idő ismeretében modellezett pálya megegyezett a WE0913A helyzetével.

Ez közvetett bizonyíték ugyan, de szerintem eléggé meggyőző, szóval biztos vagyok benne hogy a tárgy, ami 2022 március 22-én 13:25-kor a Holdba csapódik, az a Csang'o-5 T1 hordozórakétája

– írta Gray.

Elon Musk és bolygónk elgyötört milliárdosai nevében köszönjük a szakembereknek, hogy végül fény derülhetett az igazságra.

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Ponciano képe a Pixabay -en. 

TOP 5