Skip to main content

Temze Tower legszennyezettebb folyó 

Egy új kutatás a Temzétől az Amazonasig vizsgált területek negyedében talált potenciálisan mérgező mennyiségű gyógyszerszármazékot és más, emberi fogyasztásból származó vegyületet.

A kutatók a világ különböző tájain, 258 folyó több mint ezer pontján gyűjtöttek vízmintákat. Eredményeik szerint Pakisztán, Bolívia és Etiópia folyói a legszennyezettebbek, míg Izland, Norvégia és az Amazonas vidékének folyói a legtisztábbak közé tartoznak – írja a BBC.

hirdetés

Az elemzésekben 61 gyógyszerhatóanyagot és az emberi életmóddal összefüggő más vegyületet, például koffeint is találtak a vízmintákban. Azt is vizsgálták, hogy ezeknek a vegyületeknek a mennyisége meghaladja-e a környezetet már befolyásoló határértéket.

Az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) közzétett tanulmány szerint a világ folyóinak gyógyászati vegyi anyagokkal való szennyezettsége globális probléma. 

A SZENNYEZÉS VESZÉLYT JELENT AZ ÉDESVÍZI ÉLŐHELYEKRE ÉS AZ ÉLŐVILÁGRA, POTENCIÁLISAN HOZZÁJÁRULHAT AZ ANTIBIOTIKUMOKKAL SZEMBENI REZISZTENCIA KIALAKULÁSÁHOZ, TOVÁBBÁ HÁTRÁLTATJA A VÍZMINŐSÉG JAVÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS GLOBÁLIS CÉLOK ELÉRÉSÉT IS.

A vízminták elemzése szerint minden kontinens folyóiban találtak gyógyszerszennyezést, a nikotin, a koffein és a paracetamol mindenütt felbukkant, beleértve az Antarktiszt is. A folyókban világszerte kimutattak továbbá béta-blokkolókat, antibiotikumokat, antidepresszánsokat, altatókat és antihisztaminokat.

A kutatók megállapították, hogy a legtöbb vegyi anyag koncentrációja alacsonyabb volt annál, hogy ökológiai hatása legyen, azonban

A VIZSGÁLT HELYEK TÖBB MINT NEGYEDÉBEN OLYAN MAGAS VOLT A SZENNYEZŐ ANYAGOK SZINTJE, AMI MÁR VESZÉLYT JELENTHET A KÖRNYEZETRE VAGY AZ EMBERI EGÉSZSÉGRE.

Néhány helyen potenciálisan káros koncentrációban találtak béta-blokkoló propranololt és ciprofloxacin antibiotikumot. A kutatás szerint az alacsonyabb és közepes jövedelmű országok folyói voltak a legszennyezettebbek.

A projekt társvezetője, John Wilkinson, a vízminták elemzését végző Yorki Egyetem munkatársa emlékeztetett arra: már több mint két évtizede ismert, hogy a gyógyszerek bekerülnek a vizekbe, ahol hatással lehetnek az élő szervezetekre. A kutatás révén azonban „jelentősen bővült a gyógyszereknek a vízi környezetben való globális eloszlásával kapcsolatos tudásunk” – fűzte hozzá.

(MTI) 

 
Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: digital341 képe a Pixabay -en.

TOP 5