Skip to main content
környezetvédelem Maya-öböl tiltás

Kép forrása: wikimedia

Két hónapra ismét lezárják a meseszép thaiföldi Maya-öblöt, amely közel négy éves szünet után, idén január 1-jén nyílt meg újra a turisták előtt. 

Az augusztus és szeptember hónapra vonatkozó korlátozásokat az elmúlt napokban jelentette be a természeti erőforrásokért és környezetvédelemért felelős helyi minisztérium, a sziget érzékeny ökológiájának védelmére hivatkozva.

hirdetés

A miniszter nyilatkozott

Varawut Silpa-archa miniszter elmondta, hogy a gyönyörű partszakaszt idén eddig csaknem 100.000 ember kereste fel, ami több mint 20 millió baht (kb. 213 millió forint) bevételt generált az országnak.

A Leonardo DiCaprio főszereplésével, 1999-ben készült A part című film szélsebesen repítette a Phi Phi Leh nevű szigeten található Maya-öblöt a Thaiföldre látogató turisták bakancslistájának élére. Az érintetlen, paradicsomi szépségű partszakasz azonban megsínylette a Hollywood kreálta népszerűséget, és az ezzel járó milliós látogatószámot. A koronavírus-járványt megelőző években naponta akár 6000 ember is kikötött az öbölben.

Egy helyi idegenvezető a Guardiannak úgy nyilatkozott:

"Egyszerűen nem voltunk felkészülve ennyi turistára. Az egész öböl folyamatosan tele volt motorcsónakokkal, és már a homokot sem lehetett látni, annyi ember tolongott a a tengerparton."

– mondta el Suree Pongnopparat Ka.

A felhalmozódó szeméthalmok és a rohamosan zsugorodó élővilág azonban válaszút elé állította a thaiföldi hatóságokat.

A BECSLÉSEK SZERINT A KÖZEL KÉT ÉVTIZEDE TARTÓ TURISTAÁRADAT, A MOTORCSÓNAKOK ÉS A VÍZBE KERÜLT NAPTEJ KÖVETKEZTÉBEN A HELYI KORALLOK MINTEGY 90 SZÁZALÉKA ELPUSZTULT.

2018-ban a törvényhozók végül, a helyi utazásszervezők tiltakozása ellenére lezárták a partszakaszt. Kezdetben négy hónapra, majd ezt a természetvédőkkel együttműködve további egy évvel meghosszabbították. És épp akkor, amikor már azt pletykálták, hogy az öböl végre újra megnyílik, felütötte a fejét a Covid-járvány. Így aztán összesen közel négy év pihenőt kapott a természet.

"A járványügyi korlátozások igazán jókor jöttek az öbölnek"

– mondta el Siriwat Suebsai, az öböl újbóli megnyitását felügyelő tiszt.

A közel négy turistamentes esztendő alatt ugyanis visszatértek a feketeúszójú szirticápák és a halak, valamint a korallok ezrei, és egy ritka rákfaj is újra megtelepedett.

A 2022 JANUÁRI NYITÁS UTÁN A HATÓSÁGOK ÚGY DÖNTÖTTEK, HOGY SOKKAL SZIGORÚBB SZABÁLYOKAT VEZETNEK BE A TURISTÁK SZÁMÁRA.

Többek között tilos lett az úszás, és a korlátozott számú látogató egyszerre maximum egy órát tartózkodhat a szigeten. Ráadásul a legújabb hírek szerint a jövőben a Maya-öböl belépő díjait is jelentősen emelni fogják, mivel a minisztérium arra törekszik, hogy prémium úticélként népszerűsítse azt.

A hatóságok és a természetvédők azt remélik, hogy ezekkel az intézkedésekkel hosszú távon sikerülhet megőrizni a paradicsomi táj ökoszisztémájának épségét.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

5 tiltott hely a világban, ahova nem engednek turistákat

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás:  By Mksg1 - Own work, CC BY-SA 4.0, - wikimedia

TOP 5