Skip to main content
majomhimlő vírus betegség

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

A majomhimlő kórokozója csak nagyon nehezen tud terjedni, és létezik hatékony oltás is ellene.

Egy eddig inkább Afrikában gondokat okozó vírus kezdett el terjedni a fejlett világban; egyre több majomhimlős megbetegedést jelentenek Európából, az Egyesült Államokból, és Kanadából is. Bár elsőre ijesztőnek tűnhet, a majomhimlő csak ritkán halálos, terjedése pedig közel sem olyan hatékony, mint a koronavírusé, ráadásul létezik védőoltás ellene.

hirdetés

A legfrissebb hírek szerint pénteken Franciaországban is megjelent a majomhimlő vírusa; a fertőzött egy 29 éves Párizs környéki fiatalember, aki korábban nem járt a kórokozó által érintett országokban. Az elmúlt napokban majomhimlős eseteket jelentettek többek között az Egyesült Királyságból, Portugáliából, Spanyolországból, Olaszországból, Svédországból, az Egyesült Államokból, valamint Kanadából is.

NAGYON SOK FERTŐZÖTT AZ AKTÍV SZEXUÁLIS ÉLETET ÉLŐ HOMOSZEXUÁLIS ÉS BISZEXUÁLIS FÉRFIAK KÖZÜL KERÜL KI.

A majomhimlő nem szexuális úton terjedő betegségként ismert, de a szoros kontaktus segíti a terjedését.

Milyen tüneteket okoz?

A majomhimlő az 1980-ban kihalt rettegett feketehimlő közeli rokona, de szerencsére annál jóval enyhébb lefolyású betegséget okoz.

A kór nagyjából 2-4 hétig tart, az első tünetek a fertőzést követő 5-21 napon belül jelentkeznek. A kezdeti tünetek között megtalálható a láz, a fejfájás, az izomfájdalom, a hátfájás, a hidegrázás, a kimerültség és a nyirokcsomók duzzadása. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint ez utóbbi tünet az, ami segít megkülönböztetni a majomhimlőt közeli rokonaitól, a bárányhimlőtől és a feketehimlőtől.

A belázasodás után egy-három nappal kiütések jelennek meg az arcon, majd ezek továbbterjednek a test többi részére. A léziók csúnya érési folyamaton mennek keresztül, a foltoktól (lapos elváltozások) a papulákig (kiemelkedő elváltozások), hólyagokig (folyadékkal teli elváltozások), majd pustulákig (gennyel telt elváltozások) és végül varasodásig (kérges elváltozások), amik aztán maguktól leeshetnek.

Miért hívják majomhimlőnek?

A majomhimlő vírusa a Poxviridae nevű víruscsaládba tartozik. 1958-ban fedezték fel, az első érintettek pedig laboratóriumban tartott majmok voltak. Ennek ellenére a kutatók szerint a kórokozó nem a majmokban, hanem rágcsálókban fejlődhetett ki, de a pontos eredete a mai napig nem ismert.

A TUDOMÁNY KÉT VARIÁNST TART SZÁMON, EGY SÚLYOSABB ÉS EGY ENYHÉBB MEGBETEGEDÉST OKOZÓ VÁLTOZATOT, AZ INFORMÁCIÓK SZERINT A FEJLETT ORSZÁGOKBAN EZ UTÓBBI TERJEDHET.

Az első majomhimlővel fertőzött embert 1970-ben azonosították a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Mára 11 afrikai országban van jelen a kórokozó. Az első Afrikán kívüli fertőzést 2003-ban azonosították az Egyesült Államokban, de a vírus 2018-ban és 2019-ben is felbukkant már a fejlett világban. Az akkori érintettek mindegyike afrikai országban járt a megfertőződése előtt.

Hogyan lehet elkapni?

A kórokozót elsősorban fertőzött állat harapásával, karmolásával, húsának elfogyasztásával kaphatjuk el. Emberről emberre csak nehezen terjed, ehhez szükséges a szoros kontaktus, a közös ágynemű és ruhahasználat.

A vírus a bőrsérüléseken, a légutakon vagy a nyálkahártyán (a szemen, az orron vagy a szájon) keresztül jut be a szervezetbe.

A KÓROKOZÓ EMBERRŐL EMBERRE CSAK NAGYOBB LÉGÚTI CSEPPEK SEGÍTSÉGÉVEL TUD TERJEDNI. EZEK A CSEPPEK NEM KÉPESEK 1-2 MÉTERNÉL TÁVOLABBRA JUTNI, RÁADÁSUL HOSSZÚ IDEIG TARTÓ, SZOROS TESTI KONTAKTUS SZÜKSÉGES AZ ÁTADÁSUKHOZ.

Bár eddig nem volt ismert, az új adatok alapján úgy tűnik, a majomhimlő képes szexuális úton is terjedni. Ezért a szakértők azt tanácsolják, a partnereiket gyakran váltogató személyek mindenképpen védekezzenek a szexuális aktus során.

Az egyszerű háztartási fertőtlenítő szerek hatékonyan semlegesíteni tudják a kórokozót.

Szükség van-e gyógyszeres kezelésre?

A betegség az esetek többségében magától elmúlik, általában nem szoktak gyógyszeres kezelést alkalmazni, bár a közelmúltban már engedélyeztek az Európai Unióban egy himlővírusok elleni készítményt (Tecovirimat). A majomhimlő elsősorban az immunszupresszált (legyengült immunrendszerű) betegeket veszélyezteti.

A feketehimlő elleni oltás a majomhimlő ellen is véd, azaz képes keresztimmunitást biztosítani. Emellett már engedélyezték a Bavarian Nordic gyógyszervállalat himlővírusok megelőzésére szolgáló új vakcináját az Európai Unióban és az Egyesült Államokban, de az új vírusellenes szerek fejlesztése is gőzerővel zajlik.

FONTOS MEGJEGYEZNI, HOGY A MAJOMHIMLŐ VÍRUSÁNAK KÖRÜLMÉNYES TERJEDÉSE MIATT EGY ÚJABB, KORONAVÍRUSHOZ HASONLÓ VILÁGJÁRVÁNY KITÖRÉSE VALÓSZÍNŰTLEN.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Kétmilliárd ember iszik ürülékkel szennyezett vizet

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Lela Maffie képe a Pixabay -en.

TOP 5