Skip to main content
világ leggazdagabb emberei

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Elon Musk, Jeff Bezos és Bill Gates együttesen 115 milliárd dollárt (42 175 milliárd forint) veszítettek el vagyonukból az elmúlt öt hónapban a részvénypiacok zuhanása miatt. 

Bloomberg Billionaires Index szerint a Tesla-vezér Elon Musk vagyona 46,4 milliárd dollárral (17 020 milliárd forinttal) csökkent az elmúlt időszakban, amióta a tőzsdék lejtmenetbe kerültek.

hirdetés

Jeff Bezos, Elon Musk, Bill Gates

Jeff Bezos, az Amazon első embere ennél is több pénzt, 53,2 milliárd dollárt (19 510 milliárd forintot) veszített. Valamivel jobban járt a Microsoft alapítója, Bill Gates, de 15,1 milliárd dollárral (5540 milliárd forinttal) ő is rövidebb lett. 

Múlt hét pénteken, az amerikai tőzsdék zárása után Musk vagyona már csak 224 milliárd dollár volt, Bezosé 139 milliárd, Gatesé pedig 123 milliárd dollárra rúgott.

De igazán nagy veszteség érte még Bernard Arnault-t, az LVMH francia luxuskonglomerátum elnökét is. Az üzletember még így is Gates előtt a világ harmadik leggazdagabb embere, de január óta 44,7 milliárd dollárral, 133 milliárd dollárra csökkent a vagyona.

A nagy veszteségek egyáltalán nem meglepők: Musk és Bezos vagyonának nagy részét a Tesla és az Amazon részvényei teszik ki, az amerikai tőzsdék pedig csak a múlt héten zártak pozitív hetet héthétnyi veszteségsorozat után. Musk 15,6%-os részesedése a Teslában mintegy 122 milliárd dollárt ér, miután az elektromos autógyártó részvényei idén közel 37%-ot estek. 

Bill Gates esetében pedig azért kisebb a vagyonvesztés, mert részesedése a Microsoftban már viszonylag szerény. A Microsoft-alapító diverzifikáltabb portfólióval rendelkezik, ami segített neki átvészelni a tőzsdei eladási hullámot. A Bill és Melinda Gates Alapítvány, a filantróp szervezet, amelyet volt feleségével hozott létre, nagyrészt Warren Buffett Berkshire Hathaway nevű vállalatába fektetett be, amely idén több mint 5 százalékkal emelkedett.

Más befektetései, köztük a Cascade Investments nevű vállalata, amely olyan technológiai cégekbe fektet, mint az Apple, azonban rázósabb utat jártak be. A technológiai részvények az elmúlt hónapokban az inflációs nyomás és a csökkenő fogyasztói bizalom miatt erőteljes korrekciót szenvedtek el.

A perpatvar

A gazdagok ráadásul kisebb perpatvarba is keveredtek egymással: Elon Musk azzal vádolta meg Gatest, hogy több milliárd dollárral shortolja a Teslát. 

A Tesla és a SpaceX alapítója nyilvános szócsatát folytatott Gatesszel és Bezosszal is, és egy sor tweetben célba vette a párost, amiben a Microsoft egykori vezérét megvádolta azzal, hogy a Tesla ellen fogad, míg Bezosnak azt mondta, hogy „kevesebbet kellene buliznia”, ha a Blue Origin rakétakísérletével eredményeket akar elérni – tette hozzá elemzésében a Business Insider.

Bezos, aki az Amazon alapítója, még mindig mintegy 50 millió részvényt birtokol a cégben, mintegy 115 milliárd dollár értékben. A kereskedelmi cég részvényei idén közel egyharmadot estek, de még mindig közel 1200 milliárd dollárt érnek – jóval többet, mint a Tesla 786 milliárd dolláros értékelése a közel 37 százalékos esés után.

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: By Lukasz Kobus/European Commission - Attribution, wikimedia

TOP 5