Skip to main content
leggazdagabb magyarok vagyon válság növekedés

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Idén a száz leggazdagabb magyar vagyona 6100 milliárdra hízhat. 

A társadalmi olló is egyre jobban nyílik: a vagyonosok gyarapodnak, míg az átlagemberek örülnek, ha nem viszi el a pénzüket a válság.

hirdetés

A Blochamps Capital felmérése szerint

A Blochamps Capital felmérése szerint a leggazdagabbak vagyonosodását nem állította meg a háború: úgy becsülik, hogy 2022-ben a száz leggazdagabb magyar vagyona a tavalyi 5300 milliárd forintról az idén 6100 milliárdra hízhat, a privátbankok ügyfélkörének kezelt vagyona pedig 7300 milliárdról 8 ezer milliárdra gyarapodhat. Ez 9,6 százalékos növekedés, vagyis a tanácsadó cég úgy kalkulál, hogy a szupergazdag magyarok megtakarításainak növekedése lépést tarthat az idén a magas inflációval – írja a Napi.hu.

Karagich István, a Blochamps ügyvezető igazgatója az adatokról azt mondta, példátlan mind a jelenlegi leggazdagabbak aktuális vagyonának mérete, mind pedig a vagyonfelhalmozásuk elsöprő dinamikája, mivel a jelenlegi válságokkal terhelt időszakban is a vagyonos rétegek gazdagszanak a leggyorsabban. 

A cég szerint 1995 óta a felső 1 százalék vagyona azóta 19-szer annyit nőtt, mint az alsó 50 százaléké. Az emberiség szegényebbik fele is gyarapodott ugyan, de csak évente 3-4 százalékkal, miközben a felső 1 százaléknál ennél jóval nagyobb volt a növekedés az elmúlt 25 évben. A leggazdagabb 500 ember vagyona évente 7, a leggazdagabb 50-é pedig 10 százaléknál is nagyobb mértékben gyarapodott. Ez ráadásul nem csak külföldön van így:

MAGYARORSZÁGON IS A FELSŐ RÉTEGEK VAGYONA NŐ A LEGGYORSABBAN, ÉS EZ 2010 ÓTA MÉG INKÁBB SZEMBETŰNŐ.

Közben az átlagos háztartásoknál a pénzügyi tudatosság alig változott, a készpénzben, folyószámlán és lekötött betétben álló vagyonhányad együttes mértéke egy évtized alatt az összes klasszikus pénzügyi vagyonon belül 49 százalékról 47 százalékosra csökkent

Állampapírok, kötvények és részvények

A gazdagok pedig az állampapírok, kötvények és részvények felé fordultak: a felső 20 százalék kezében koncentrálódik az ezekben az eszközökben kezelt vagyon 95 százaléka.

A magyar lakosság nettó pénzügyi vagyona egyébként történelmi csúcsot döntött: 2022. január 1-re meghaladta a 62 400 milliárd forintot. Intenzív eladósodás mellett a 12 hónappal korábbi 68 158 milliárd forintról 75 848 milliárdra nőtt a háztartások bruttó vagyona.

AZ ELADÓSODÁS VISZONT SOKKAL NAGYOBB MÉRTÉKBEN ÉRINTHETI A SZEGÉNYEBB RÉTEGEKET, MINT A VAGYONOSABBAKAT.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Gerd Altmann képe a Pixabay -en.

TOP 5