Skip to main content
szaúdi királyi család öregedés lassítása

A kép csak illusztráció (Forrás: Pexels)

A királyság attól tart, hogy lakossága egyre gyorsabban elöregszik, és a probléma megoldását többek között a gyógyszerfejlesztésben látja. 

A szaúdi királyi család azt tervezi, hogy a Hevolution Alapítvány nevű nonprofit szervezetnek évi egymilliárd dollárt bocsátana rendelkezésére azért, hogy az öregedés biológiáját kutassák és keressék annak lehetőségét, hogy megnöveljék azt a kort, amit az emberek teljes egészségben megélhetnek − írta meg az MIT Technology Review.

hirdetés

Amennyiben ez tényleg megtörténik, ez lesz az eddigi legnagyobb összeg, amit valaki erre a célra költött. Az alap vezetője Mehmood Khan, a Mayo Clinik volt endokrinológusa.

Az öregedés lelassítása

A hosszú élettartamot kutató orvosok körében népszerű elképzelés az, hogy ha lelassíthatjuk a szervezet öregedési folyamatát, akkor késleltethetjük számos betegség kialakulását, és meghosszabbíthatjuk az egészséges életéveket. Khan elmondása szerint az alap az öregedés okaival foglalkozó tudományos alapkutatásokhoz fog támogatást nyújtani, de azt is tervezik, hogy gyógyszerkutatásokat is szponzorálni fognak.  

Khan szerint az alap évente legfeljebb 1 milliárd dollárt (370 milliárd forintot) költhet határozatlan ideig, és pénzügyi részesedést szerezhet biotechnológiai cégekben. Összehasonlításképpen: az Egyesült Államok Országos Öregedésügyi Intézetének részlege, amely az öregedésbiológiával kapcsolatos alapkutatásokat támogatja, évente mintegy 325 millió dollárt (120 milliárd forintot) költ.

A Hevolution nem jelentette be, milyen projekteket támogat, de a csoportot ismerő források szerint előzetes megállapodást kötött a metformin nevű cukorbetegség elleni gyógyszer több ezer idősön végzett vizsgálatának finanszírozásáról. 

Ez a megállapodás, ha véglegesítik, az úgynevezett „geroscience hipotézist” kutatná – azt a még nem bizonyított elképzelést, hogy egyes gyógyszerek a sejten belüli alapvető öregedési folyamatok megváltoztatásával késleltethetik számos betegség, köztük a rák és az Alzheimer-kór kialakulását.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Mikhail Nilov - pexels

TOP 5