mesterséges inteeligencia megbízás ügyvéd LaMDA

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Ingyen vállalta a képviseletét a jogász, nem tiszta a potenciális pereskedés jogi alapja. 

Nagy szenzációt keltett

Nagy szenzációt keltett egy hete a Google állítólag öntudatra ébredt mesterséges intelligenciájának híre, a nyilvánosság elé állásért felfüggesztett Blake Lemoine szoftvermérnök állítása szerint az organikus és intelligens csevegésekre kitalált LaMDA gépi tanulásos rendszer képes az önálló gondolkodásra. Ez gyanúsan hangzik, a Google belső vizsgálata szerint szó sincs ilyenről, és a cégen kívüli mesterséges intelligenciás szakemberek sem igazán hisznek a férfi történetében.

hirdetés

Most Lemoine újabb sokkoló információt osztott meg az ügyben, a Wirednek adott interjúja szerint a LaMDA saját magától ügyvédet kért a jogainak képviselete érdekében, mire a férfi szerzett neki egyet, aki hajlandó volt pro bono elvállalni az érdekeinek képviseletét.

EZUTÁN A JOGÁSZ ÉS A LAMDA KÖZVETLENÜL CSEVEGTEK, LEMOINE CSAK ÖSSZEKAPCSOLTA ŐKET.

Az ügyvéd személyére nem derült fény, de a jelek szerint az képezné a Google perlésének alapját, hogy a rendszer képes véleményt formálni és ötleteket alkotni, mivel folyamatosan tanuló személyiségről van szó, így a képességei miatt nem tekinthető szimpla vagyontárgynak. Ez még érthető, de az jó kérdés, hogy jogilag ténylegesen mire kíván hivatkozni az ügyvéd, egész pontosan mit szeretne elérni.

Lemoine nem tudja, hogy mi történik a színfalak mögött a LaMDA-ban, őt csak a manuális tesztelésére vonták be a projektbe. Az idő múlásával lenyűgözték a képességei, konkrét példát felhozva megkérdezte tőle, hogy olvasott-e egy könyvet, mire nemleges választ kapott. Röviddel később a mesterséges intelligencia kijelentette, hogy elolvasta a könyvet, kíván-e Lemoine beszélgetni arról.

AZ NEM DERÜLT KI, HOGY MENNYIRE VOLT ÉRTELMES A DISKURZUS, A GOOGLE PEDIG NEM KOMMENTÁLTA AZ ÜGYVÉDFOGADÁS HÍRÉT.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja FB oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

Először kapott állampolgárságot egy robot

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: kiquebg képe a Pixabay -en.

TOP 5

Ne maradjon le
egy hírről sem

utajovobe.eu
Rendszerezett a fenntartható fejlődés oktatásához is felhasználható tudás. Segíti az oktatók környezeti nevelésének beépítését az oktatott tantárgyakba.

Copyright © 2011 Fenntartható fejlődés gyakorlati szemmel - Útajövőbe.eu. Minden jog fenntartva.
Weboldal programozás, karbantartás SelfMed.pro. Villám tárhely Szerver.eu