Skip to main content
leggazdagabb ember FED kamatemelés vagyon

A kép csak illusztráció (Forrás: Wikimedia)

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője pénteki beszédében azt mondta, a jövőben további jelentős mértékben emelkedhetnek az amerikai kamatok az infláció megfékezése céljából

A kamatemelés miatt a világ leggazdagabb emberei összesen több mint 30 milliárd dollárt veszítettek vagyonukból.

hirdetés

A világ leggazdagabb emberei összesen több mint 30 milliárd dollárt veszítettek az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed vezetője, Jerome Powell pénteki beszéde után – adta hírül a Forbes alapján az MTI.

A közel tíz percig tartó beszédben a Fed vezetője jelezte, hogy a jövőben további jelentősebb mértékben emelkedhetnek az amerikai kamatok az infláció megfékezése céljából. A piac a kamatemelések lassulására számított.

A Forbes szerint

  • a világ leggazdagabb üzletembere, a Tesla vezérigazgatója, Elon Musk vagyona 5,4 milliárd dollárral 257,3 milliárd dollárra zuhant.
  • Bernard Arnault, a világ vezető luxuscikkgyártója, az LVMH fő tulajdonosa 4,5 milliárd dollárt veszített, vagyona 161,7 milliárd dollárra csökkent, míg
  • az Amazon alapítója, Jeffrey Bezos vagyona 6,5 milliárd dollárral 155,3 milliárd dollárra zsugorodott.
  • A Google alapítói, Sergey Brin és Larry Page körülbelül 5 milliárd dollárt,
  • Warren Buffett és Larry Ellison befektetők fejenként mintegy 3 milliárd dollárt,
  • Bill Gates pedig több mint 2 milliárd dollárt veszített a Forbes számításai szerint.

Egy embernek viszont nőtt a vagyona

Az indiai milliárdos és az Adani Group konszern tulajdonosa, Gautam Adani az egyetlen a világ tíz leggazdagabb emberének listáján, aki nem veszített pénzt pénteken, sőt a vagyona 1,6 milliárd dollárral 140,1 milliárd dollárra nőtt.

A Fed elnökének pénteki kijelentése miatt komoly mínuszban zártak az amerikai tőzsdék. Így például a részvények szélesebb körét felölelő S&P 500 index június közepe óta a legnagyobb veszteséggel, 3,37 százalékos mínuszban zárt, de 3,94 százalékos gyengüléssel fejezte be a hét utolsó kereskedési napját a technológiai részvények Nasdaq-mutatója is. Az 30 vezető iparvállalat DJIA-indexe 3,03 százalékkal csökkent – írta az MTI.

Forrás- Nyitókép: Gautam Adani  - wikimedia

TOP 5