Skip to main content
Dr. Donald Cline nőgyógyász Jacoba Ballard

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Érdekes, egyben hátborzongató esetet dolgoz fel a Netflix nemrég megjelent Apánk c. dokumentumfilmje, adott hírt minderről a Marieclaire.

A történet Dr. Donald Cline nőgyógyászról szól, aki páciensei megtermékenyítése során a férjek (vagy donorok) spermáját a sajátjára cserélte, és így „nemzett“ saját gyermekeket. Hogy pontosan hányat, nem lehet tudni, a dokumentumfilm eddig közel 100 esetről adott hírt.

hirdetés

De hogy kerülhetett sor a visszaélésekre?

Az orvos a 70-es évek végén nyitotta meg klinikáját Indiana államban, hamar a meddőség miatt hozzá forduló párok megmentőjévé, egyben köztiszteletben álló doktorrá vált. A beavatkozás közben vélhetően önkielégítést végzett, és így cserélte ki saját spermájára a férjekét, a donorokét. Tevékenységét ügyesen leplezte, még azt is írásba adta, hogy a donorok csak 3 esetben adhatnak mintát, így gyakorlatilag elkerülhető, hogy valaki a féltestvére közelében élhessen.

Évtizedekkel később azonban volt egy olyan gyermek, akit érdekelt, lehet-e féltestvére, így 2014-ben regisztrált egy olyan online fórumon, ahol fogantatott gyermekek kereshetik egymást. DNS teszteket felhasználva kis idő múlva Jacoba Ballard megismerhette első féltestvérét, majd megrökönyödésére többet is. Donald Cline üzelmeire fény derült.

Furcsa, de Indiana államban az egyébként mélyen vallásos orvos cselekedete nem számít nemi bűncselekménynek, így a doktor elkerülte a felelősségrevonást. Csupán a hatóságok megtévesztése miatt sikerült vád alá helyezni, minek eredményeképp egy év próbaidőre és 500 dollár pénzbüntetésre ítélték.

A sérelmet szenvedett felek azonban javaslattal éltek, hogy az eddig hatályos törvényt módosítsák, elkerülendő a későbbi bármilyen visszaélést.

Donald Cline az eset óta igyekszik minél csendesebben élni, közvetlen környzetében (vélhetően) több száz gyermekével, és annak leszármazottaival.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Kevin Ramirez képe a Pixabay -en.

TOP 5