Skip to main content
Fireballs Aotearoa meteorit Új-Zéland

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hetekkel az után, hogy meteorérzékelő kamerák hálózatát telepítették, a Fireballs Aotearoa tagjainak teljesült a leghőbb kívánságuk: egy meteorit a földre esett

Augusztus 28-án, nem sokkal este 11 óra előtt hatalmas fénycsíkot láttak Új-Zéland déli égboltján elsuhanni, amit hangos robbanás követett.

hirdetés

A látványt, amely olyan volt, mint egy fehér festékes ecsetvonás a fekete tintán, 20 csúcstechnológiás kamera rögzítette, amelyeket pontosan erre az eseményre állítottak fel. Egy meteor belépett a légkörbe Új-Zéland felett.

Az alábbi felvételen 0.35-től látható látható a meteorit

Kinyomozták, hova esett

Másnap reggel a szemtanúk beszámolói és a biztonsági kamerák felvételei elkezdtek beérkezni a Fireballs Aotearoa nevű csoporthoz, egy nemrégiben alakult szervezethez, amely geológusokból, csillagászokból és civil tudósokból áll. A csoport kezdetben nem volt biztos benne, hogy mit is lát – a villanás olyan fényes és nagy volt, hogy néhány kamerafelvétel alapján a Holdnak nézték. Később, még aznap este, a felvételek elemzése után a csoport rájött, hogy valójában egy igen nagy méretű meteor volt.

Néhány nappal az után, hogy a tűzgömb átszakította az eget, az Otagói Egyetem 22 geológusból álló csoportja elindult, hogy megtalálja a ritka és értékes űrsziklát, amely segítheti a Naprendszer kialakulásának kutatását

A súlyát is megsaccolták

Guardian szerint a meteorfigyelő kamerahálózat felvételeinek elemzésével a tudósok meg tudták jósolni, hogy az egy és 30 kilogramm közötti súlyú meteorit valószínűleg Dunedintől 20 kilométerre nyugatra esett le.

Az elmúlt 150 évben mindössze kilenc megerősített meteoritot fedeztek fel Új-Zélandon, de ennél sokkal több hullott, amit soha nem találták meg. Új-Zéland lakossága kicsi, így a légkörbe belépő meteoritok többségét nem valószínű, hogy észreveszik, a durva és fás terep pedig akadályozhatja a törmelékek keresését, és hiányzik a leszállás helyének háromszögelését segítő infrastruktúra is.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: urikyo33 képe a Pixabay -en.

TOP 5