Skip to main content
koronavírus mutáció XBB

A kép csak illusztráció (Forrás: Pixabay)

Az XBB az omikron egy változata, és már bebizonyosodott, hogy rendkívül jól ki tudja kerülni az immunrendszert

Az XBB, az új, úgynevezett „rémálom” koronavírus-variáns gyorsan terjed a világ egyes részein, és a kutatók szerint már az Egyesült Államokba is eljutott − írta meg az NBC bostoni kiadása.

hirdetés

Az XBB az omikron egyik változata, és Szingapúrban nevezték el „rémálomvariánsnak”. Rendkívül hatékonyan kerüli ki az immunrendszert, és az eddigi adatok szerint immunis lehet a jelenlegi vakcinákra.

Szingapúrban az újrafertőződési arány az XBB-hullám előtt 5 százalék volt, most pedig már 17 százalék, ami ennek a variánsnak a nagyon magas szintű immunmegkerülési tulajdonságait bizonyítja

−  írta Eric Topol, a Scripps Research Translational Institute alapítója

A vizsgálatok aggodalomra adnak okot

Maria Van Kerkhove, fertőző betegségekkel foglalkozó szakember, aki az Egészségügyi Világszervezetnél (WHO) a koronavírus elleni küzdelem technikai vezetője, szerdán videót tett közzé a Twitteren, amelyben az XBB-változattal kapcsolatos növekvő aggodalmakkal foglalkozik. Elmondása szerint az XBB két BA.2 alvonal, a BA.2.10.1 és a BA.2.10.75 „rekombináns” változata.

Tudjuk, hogy ez a rekombináns jelentős előnyökkel rendelkezik. Az omikron valamennyi alváltozata fokozott fertőzőképességet és az immunrendszer kikerülésének tulajdonságait mutatja. Az XBB rekombináns esetében van egy pszeudovíruson, tehát nem élő víruson alapuló vizsgálatunk, amely az antitestek elől való menekülést elemzi, és jelentős immunelkerülést mutat. Ez pedig aggodalomra ad okot számunkra, mert biztosítanunk kell, hogy a világszerte használt vakcinák továbbra is hatékonyak maradjanak a súlyos betegségek és a halálozás megelőzésében

− mondta el. Van Kerkhove hozzátette: az XBB és a BQ.1.1 és BQ.1 variánsok esetében nem mutatkoztak arra utaló jelek, hogy súlyosabb betegséget okoznának, „de ez a kijelentés még nagyon korai, és nagyon kevés adatunk van ennek értékelésére”.

Sabrina Assoumou, a Boston Medical Center munkatársa közölte: az a probléma, hogy egyre több változatot látnak, és a vírus egyre jobb módszereket talál ki arra, hogy kikerülje az immunrendszerünk védelmét. Vannak vakcináink, amelyek valóban működnek, de a legfontosabb dolog az, hogy naprakésznek kell lennünk.

A koronavírus omikron-variánsa most enyhe tüneteket okoz, az influenza azonban súlyosabb panaszokkal járhat. A szakemberek az őszi időszakban több fertőzöttre számítanak. Jakab Ferenc virológus volt az Index Kibeszélő című műsorának e heti vendége, a műsort itt nézheti meg.

Forrás- A nyitókép csak illusztráció, forrás: Andrey_and_Lesya képe a Pixabay -en.

TOP 5