Skip to main content
BP Digital marketing mesterséges intelligencia

2022 decemberében bombaként robbant a hír, miszerint az OpenAI mindenki számára ingyenessé tette a forradalmi ChatGPT mesterséges intelligencia használatát. 

A program mindössze két hónap alatt elérte a 100 milliós felhasználótábort. Soha egyik platformnak nem sikerült ez. Nem csoda tehát, hogy már a negyedik ipari forradalom néven emlegetik ezt az izgalmas időszakot. Az AI alaposan felborzolta a marketing szférát is, annak ellenére, hogy a különféle AI platformok használata már néhány évvel ezelőtt elkezdte bontogatni a szárnyait az online marketing szerteágazó világában.

Alábbi cikkünkben arra keressük a választ, hogy milyen változásokat eredményez a marketingben az AI rohamos elterjedése!

Hogyan működik a mesterséges intelligencia?

A mesterséges intelligencia (angolul: Artificial Intelligence) az emberi intelligenciát számítógép segítségével szimulálja. Az AI folyamatosan tanul, és 2023-ban már, többek között, szövegírásra és képgenerálásra, illetve pontos beszédfelismerésre is képes. Az AI által összegyűjtött információkat az adott szoftver elemzi, majd a szüntelen önképzésének köszönhetően egyre kiforrottabb megoldásokat kínál a marketing és az élet számos területén.

Milyen forradalmi változásokat hoz az AI a marketing világába?

1. Az eddigieknél is több felhasználói adat áll majd rendelkezésre

A gépi tanulás legfontosabb alappillére az adatgyűjtés. Szerencsére nem kell megijedni, hiszen a kelleténél továbbra sem fog több információ az AI kezébe jutni. Az adatgyűjtés az AI szoftverek alfája és omegája, hiszen enélkül a most következő változások sem mehetnének végbe.

2. A tartalomgyártás és a termékajánlás még inkább személyre szabott lesz

Az AI-nak köszönhetően arra érdemes számítani, hogy a jövőben még kevésbé fogsz irreleváns tartalmakat és hirdetéseket kapni a neten. Néhány éven belül még azokban a webáruházakban is találkozhatsz majd “Neked ajánlott termékek” felülettel, amelyekben még nem is jártál korábban.

Az AI hatalmas segítséget nyújthat a tartalomkészítésben

A szövegírásban is jeleskedő AI szoftverek idővel profi keresőoptimalizált tartalmakat is előállíthatnak, ami nagyon fontos, ha szeretnél előkelő helyen szerepelni a keresőkben. Azonban a keresőoptimalizálás minden területét nem képesek lefedni, így például a minőségi, prémium linkek építése minden bizonnyal továbbra is a SEO szakemberek feladata lesz.

3. Hatékonyabbá válik a felhasználói magatartás elemzése

Az AI hatalmas adattömeget fog felhalmozni a különböző platformokon tanúsított felhasználói viselkedésekkel kapcsolatban. Így a vásárlói magatartást sokkal részletesebben megismerhetik a vállalatok, hogy minél hatékonyabb marketing kampányokat készíthessenek.

4. Könnyebb lesz pozitív felhasználói élményt kialakítani

Mivel az eddiginél milliószor több adat áll majd a fejlesztők és marketingesek rendelkezésére, ezért sokkal felhasználóbarátabb és könnyebben kezelhetőbb weboldalak és applikációk fognak napvilágot látni. Ezzel pedig a vállalatok és a felhasználók is jól fognak járni!

5. Akár A-tól Z-ig automatizálhatóvá válnak a marketing folyamatok

Habár a mesterséges intelligencia bizonyosan nem váltja ki teljesen a marketingesek szerepét, azonban jelentősen növelhető az időhatékonyság a hirdetések automatizációjával. Emellett a hírlevél küldés automatizálásában és a közösségi média posztok elkészítésében is fontos szerepet vállalhat.

6. Reform következik a digitális hirdetések piacán

A PPC hirdetésekhez tartozó szöveget és képeket a jövőben már teljes egészében az AI készítheti. Sőt, akár a licitálást is a mesterséges intelligenciára bízhatod majd, miután beállítottad a pontos költségvetést.

7. A chatbotok minden weboldalon jelen lesznek

Az ügyfélszolgálatot végző munkatársak válláról hatalmas terhet vehetnek le az AI alapú chatbotok, amelyek minden gyakori vásárlói kérdésre pontos, kielégítő válaszokat adnak. Végre nem kell többé ugyanazokra a kérdésekre minden egyes nap külön-külön válaszolni.

8. A jövőbeli trendek megjósolását az AI segíti majd elő

A mesterséges intelligencia képes lesz megjósolni a jövőbeli kulturális, társadalmi és fogyasztási trendeket is. Mivel szüntelenül elemzi a közösségi médiában és a teljes interneten található felhasználói adatokat, ezért hatalmas segítséget jelenthet a marketing szakemberek számára. Az AI használatával könnyebb lesz kitalálni, hogy mely termékek és szolgáltatások lesznek igazán keresettek a közeljövőben.

9. A hangalapú utasítás teret fog hódítani

Egyre többen használják a Google és az egyéb keresőmotorok hangalapú keresési lehetőségét, hiszen így sokkal gyorsabban és természetesebben kommunikálhatnak a keresőbotokkal. A hangalapú utasítások a SEO világában is változásokat hoznak, hiszen nagyobb szerepet kapnak a hosszú, ún. “long tail” kifejezések.

10. Hatékonyságnövelésre számíthatunk az élet minden területén

Az AI pár éven belül személyi asszisztensként is funkcionálhat, és a repülőjegy vásárlástól kezdve a szállodai szoba lefoglalásán át, egészen az adminisztratív teendők elvégzéséig szinte mindenben segítséget nyújthat.

11. Egyre több virtuális és kiterjesztett valóság alapú szoftver érkezik

A virtuális valóság (VR) és a kiterjesztett valóság (AR) hatalmas fejlődésen ment keresztül. Nem véletlen, hogy a Mark Zuckerberg által vezetett Meta is erőteljesen fektet a VR és AR alapú, leginkább munkahelyeken használatos eszközök és szoftverek fejlesztésébe. Az elkövetkező évtizedekben a virtualitás jobban össze fog mosódni a valósággal, mint valaha.

Kétségtelen, hogy csak idő kérdése, és az AI a mindennapok részévé válik a marketing és az élet többi területén is. Pár éven belül már az is fogja használni, aki most ellenzi, és leginkább sci-fi regényekbe illő, átmeneti divatnak tartja. Ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal a ténnyel, hogy ezek csak gépek, és a szoftvereket továbbra is az ember irányítja, még ha olykor nem is így tűnik.
A mesterséges intelligencia forradalma bizonyosan bekerül a történelemkönyvekbe, érdemes tehát megismerkedni vele minél előbb!

TOP 5