Skip to main content
csend hallás kutatás

A kép csak illusztráció (Forrás: Unsplash)

Régóta vita tárgyát képezi a tudósok körében, hallja-e az ember a csendet. Most azonban pont kerülhet a történet végére, írja a hirado.hu.

Az amerikai Johns Hopkins Egyetem tudósai által végzett kutatás szerint az emberi agy érzékeli, azaz hallja a csendet, ugyanúgy, mint a hangot, áll a Twitteren posztolt bejegyzésükben.

hirdetés

Példaként említik a beszélgetések közben beálló kínos csendet, ha nincs hamarjában újabb mondanivaló, de ilyen a mennydörgés közvben eltelt szünet is, vagy egy koncert, színházi előadás után beálló hirtelend csend.

A kísérletek végeztével Rui Zhe Goh, az egyetem végzős hallgatója így összegezte az eredményt:

„A csend lehet bármi, de nem hang, azaz a hang hiánya, a munkánk eredménye azonban azt mutatja, hogy a semmit is lehet hallani.“

A tudósok szerint a kísérletekben résztvevők ugyanúgy reagáltak a csendre, mint a hangra, vagyis az érzékelhető volt, és az emberek nem csak következtettek rá.

Ian Phillips, az egyetem filozófusa és pszichológusa szerint az alanyok ugyanúgy dolgozták fel a csendet, mint a hangokat, azaz ugyanazok a hatások következtek be az érzékelés során, tehát hallható a hangok hiánya is.

Amennyiben tetszett a cikk, illetve más hasonló híreket is szívesen olvasna, itt lájkolhatja Facebook oldalunkat

Kapcsolódó anyagok:

55 percnél többet senki sem tud kibírni a Föld legcsendesebb helyén?

Forrás - A nyitókép csak illusztráció, forrás: Photo by Kimia Zarifi on Unsplash 

TOP 5